Koulutussopimuksesta löytyy hyvin tietoa

18.10.2018

Piipahdin isolla kirkolla asiantuntijaryhmän kokouksessa ja samalla kävin morjestamassa Liitonmiestä, joka pää punaisena puski koulutussopimusmateriaalia. Esitteli niitä ylpeänä, vaikka muuthan ne liitossa olivat pääosin tehneet.

Kovin oli ukko kuitenkin kiireinen, ehti sentään tarjota kahvit pahvimukista. Siinä muki kourassa ja pipari suussa materiaalia yhdessä ihmeteltiin. Paljon sitä näytti olevan ja pätevän tuntuista. Mikä parasta ne löytyvät helposti jäsensivujen työkalupakista.

Liitonmieheltä loppui kiireet, kun sai juttukaverin. Kilpaa muisteltiin kaikkea sitä kritiikkiä, mitä alan koulutuksesta on vuosien saatossa kuultu. Milloin reiän poraus oli kestänyt tolkuttoman kauan, kun pora oli pyörinyt väärinpäin. Milloin ainut tuttu käsityökalu oli kännykkä ja haalarissa taskut sen takia, että ei kädet tipu. Alan tarvikkeita ei tunnettu ja töihin tultiin, miten sattui.

Pojan rellukoita ei opetettu kunnolla, ei aina edes kahtakymmentäseitsemää tuntia viikossa ja jos opetusta oli järjestetty, niin sekin suunnattiin Taitaja-kisoihin valmennettavalle työnopettajan kaverin pojalle. Työkaluja ei ollut ja rahat käytettiin koulun yuccapalmuihin tai mitä ne vihreät kasvit siellä aulassa ovatkaan.

Yhdessä todettiin, että kun parikymmentä vuotta on arvosteltu toisten tekemisiä, niin nyt on aika, paikka ja pakkokin näyttää, miten hommat hoidetaan ja tehdään tulevaisuuden työvoimaa. Murroskohdat ovat mahdollisuuksia.

Lopuksi selattiin vielä läpi tulossa olevan työpaikkaohjaajan verkkokurssi. Liitonmies väitti suorittaneensa sen alle tuntiin. Sen verran nopea se on, ainakin vaimoväen mielestä.

Konttorillakin Tiina oli löytänyt ”Liitonmiehen matskut” ja yhdessä Pitkätukan kanssa olivat päivällä opettajan kanssa tutkineet työssäoppimisen seuranta- ja dokumentointipalvelu Toppia. Se oli kuulemma ollut paikallisella oppilaitoksella kokeilukäytössä ja nyt kaikkien tiedotussopimuksen tehneiden hankittavissa liiton piikkiin.

Tutustua kuulemma kannatti ja pitikin, kun parin viikon päästä ensimmäinen työsankari on tulossa Pitkätukan vänkäriksi. Vaatimattomana miehenä Pitkätukka kehui tehneensä enemmänkin kotiläksyjä, oli tutustunut laajemminkin jäsensivujen tarjontaan koulutussopimuksesta ja väitti olevansa innostunut ja kokenut työssäoppijanohjaaja. Innostunut ja kokenut, mutta ei työssäoppijanohjaaja vaan työpaikkaohjaaja, sen verran oli Liitonmiehen esitelmästä jäänyt meikäläisenkin päähän.

 Calamitosus est animus futuri anxius (Onneton on mieli, joka tulevia murehtii), sanoo 

  

Terveisin; Topi