Laadulla on tekijänsä

1.10.2012

Tekukaveri suurelta kirkolta poikkesi ohikulkumatkalla kahville, oli ollut eukkonsa kanssa ruskanrippeitä pohjolassa ihmettelemässä. Liikuntaa oli tällä reissulla tullut harrastettua tavanomaista enemmän ja urheilua totuttua vähemmän. Ulkoilun lomassa, sateita pidellessä oli ollut aikaa ajatella, miettiä menneitä, suunnitella tulevaa, katsella omaa ja muitten sähläystä vähän niin kuin yläpuolelta.

Umpipositiivisena ihmisenä ei urakoitsijatoveri malttanut olla kertomatta putkistosaneeraustyömaasta, jossa oli toiminut pääurakoitsijana toimineen talotekniikkayrityksen tai itse asiassa sen omistaman rakennusliikkeen aliurakoitsijana. Yleisestihän tiedossa on, että aliurakointi loputtomine ketjutuksineen on, jos mikä, kaiken harmaan ja – Liitonmiehen mielestä – rikollisen talouden äiti.

Nyt oli kuitenkin toimittu toisin. Urakoita ei ollut ketjutettu loputtomiin, vaan siihen asti, kun erityisosaaminen vaati. Yleisiin sopimusehtoihin ei missään vaiheessa ollut vaadittu ihmeellisiä poikkeuksia, eikä aikatauluja rustailtu alinomaa. Hommat tehtiin työaikana ajallaan, ei öisin ja viikonloppuisin, jälkikin oli muuta kuin totuttua ”kotimaista”.

Oli kuulemma ollut olo kuin Liisalla ihmemaassa tai sankari-insinöörillä suomalaisessa elokuvassa, kun kaikki onnistui kerralla. Lisä- ja muutostöistä oli sovittu saman tien, niiden käsittelyä ei ollut vetkuteltu ja toiminnasta puuttui muutenkin nykyrakentamiseen kuuluva kusetuksen maku. Oli ollut mukavaa olla tekemässä laatua muuallakin kuin paperilla, insinööritoveri hehkutti.

Taloyhtiön asukkaat suhtautuivat positiivisesti työmiehiin, valitusta ja vaikerrusta oli vähän, kun homma pelasi kuin vanhanajan junan vessa. Näyttää siltä, että ympyrä on sulkeutumassa ja sulkeuduttava on, jos halutaan hoitaa hommat kunnolla ja tehdä sitä laatua, jota oikeasti osataan. Sen laadun tekeminenkin kun näyttää maksavan vähemmän kuin tämä nykyisin kaiken maailman tempuilla ja venkoilulla tehty laatu. Lopputulos on vain parempi. Onkohan sanoittaja ollut väärässä riimitellessään, että aika entinen ei koskaan enää palaa?

Kysyy

Topi

PS. Oli urakoitsijatoverilla sen verran mairea hymy pois lähtiessään, että oli tehnyt pohjoisessa muutakin kuin isoja kauppoja hyvällä katteella tai päinvastoin tai miten se nyt olikaan.