Levillä hiljaista

1.4.2013

Olimme tutulla ammattiporukalla Levillä tarkastamassa paikalliset hiihtokelit. Vähänlaisesti oli sähkömiehiä liikkeellä. Iso Rikkaan mukaan sukupolvenvaihdoksen mukana on tapahtumassa muutos alan markkinointi- ja myynninedistämistoiminnoissa.

Uusi polvi tukkukaupan ja teollisuuden johdossa suitsii rahankäyttöä yhteiseen hauskanpitoon ja kaikkinainen maksettu ruoka, viina ja muu huvitus alkaa olla kortilla niin aktiiviasiakkailla kuin eläkeläisilläkin. Samoin nuorempi urakoitsijapolvikin taitaa olla vaimoväen painostuksesta enemmän iltoja hellan ja tiskialtaan vieressä kuin kollegoiden kanssa radalla.

Hallituksen kehysriihen yhtiö- ja osinkoveropäätöksiä – jos ne nyt vielä päätöksiä olivat – puitiin ja ihmeteltiin kovasti. Minä totesin, että meidän firmassa verot kiristyivät, kun ei ole niin paljon pääomia vielä kasassa, että pääsisi lähes tai yli sadan tonnin pieniveroisia osinkoja nostamaan.

Näin oli kaikilla mukana olleilla urakoitsijoilla – paitsi tietenkin Iso Rikkaalla. Hänkin oli jo muuttamassa rakenteita ja toimintatapoja konsernissaan: Väitti tähän asti pyörittäneensä urakointia nollapääomalla ja rahoittaneensa bisneksen ennakkomaksuilla ja toimittajien luotoilla. Nyt aikoi jo fuusioida yhden kiinteistöyhtiöistään urakointiyhtiöönsä, niin johan olisi omaa pääomaa, mitä vastaan nostaa halpoja osinkoja.

Siinä sitten joukolla ihmeteltiin, että minkälaista lisäkasvua tästä olisi seurannut Suomen työllisyyteen ja yleisemmin kansantalouteen. Varmana pidettiin kuitenkin, että Iso Rikkaan henkilökohtainen kassavirta olisi kasvanut merkittävästi ja vastaavasti valtion verotulot olisivat pienentyneet.

Korjauksissa sitten hallitus perui lahjoitukset suuryrittäjille mutta riippumatta nyt lopullisesta päätöksestä: Raha menee aina rahan luo, karavaani kulkee, koirat haukkuvat ja keskiluokka maksaa. Poliittisesti koko sekoilua pidettiin kokoomuksen ja demareiden nuorallatanssina.

Suuri pelko on, että jos persut malttavat ajatella, mitä möläyttelevät etteivät tule möläyttäneeksi, mitä ajattelevat, niin seuraavien vaalien jälkeen lienee Soinin aika alkaa hallitustunnustelijaksi.

Siinä voidaan sitten nähdä pitkästä aikaa sellainenkin hallitus, jossa hurrit (lue: RKP) eivät ole mukana. Kansa saa mitä haluaa: Eurooppaan pyllistetään ja itärajalla aletaan pakkoruotsin sijasta opiskella venäjää.

Topi