Naisen palkasta

4.6.2012

Pääsin Topin kanssa reissuun liiton kesäkokousmatkalle Milanoon. Paljon puhutaan suomalaisten huonosta käyttäytymisestä, vaan ainakin tällä matkalla mukana oli ainoastaan herrasmiesurakoitsijoita. Topi tosin sanoi nähneensä samoja herroja toisenkinlaisilla matkoilla.

Matkalla puhe kääntyi naisten ja miesten palkkaeroihin. Eräs lounaspöytämme herroista sanoi naisten tilanteen olevan erittäinkin hyvä: Ensinnäkin naisen palkka on 80 % miehen palkasta ja sen lisäksi naisella on vielä koko oma palkkansa!

Tästä innostuneena Iso Rikas alkoi muistella aiempaa selkkaustaan verottajan kanssa. Verottaja oli kysellyt kaikenmoista tarkennusta veroilmoitukseen siihen mittaan asti, että vanha konkari oli hermostunut. Oli sitten tuittupäissään todennut, että kun verottaja vie ensin osansa päältä ja sitten rouva – sillä kertaa järjestyksessään toinen – loput, niin eivätkö nämä tahot voisi hoitaa myös tämän keskinäisen jakonsa ilman hänen panostaan. Eipä se ollut auttanut: veronkorotus oli tullut silläkin kertaa.

Sähköliiton kanssa oli saatu sopimus aikaan. Tätä hämmästeltiin oikein joukolla, koska sopuun oli päästy ilman edellisen sopimuksen irtisanomista ja lakonuhkaa. Tivaamalla tivattiin neuvotteluissa mukana olleilta, mikä on se ketunhäntä, jota ei huomattu ja onko jossain joku ”Ribbentrop” lisäpöytäkirjoineen.

Ei kuulemma ollut. Eräs optimisti jo myöhemmin illalla arveli Sähköliiton olevan matkalla nykyaikaan. Joku toinen kyllä sitten palautti maan pinnalle vetoamalla lukuisaan joukkoon täysin käsittämättömiä kanteita, joita viime aikoina on nostettu.

Meilläkin on poikkeuksellisesti ollut ongelmia. Ei toki omien asentajien eikä pääluottamusmiehen kanssa, vaan Sähköliiton aluemiesten. Ne ahdistelevat meidän nuorempia urakkaasentajiamme ja sanovat, että minkäänmoista paikallista sopimusta ei tule tehdä ilman, että he ovat sen tarkastaneet.

Ruoka ja viinithän siellä maassa olivat hyviä ja maisemat etenkin Como-järvellä kauniit. Kalliiksihan se sinänsä edullinen reissu meille kuitenkin loppujen lopuksi tuli. Topilla on nimittäin nyt tilauksessa punainen kyykky-Ducati entisten Harrikan ja Royal Enfieldin rinnalle.

Tiina