Omaan pesään pissimässä

22.6.2015

Suomen suvi on alkanut viileänä ja vähälumisena. Hallituksen muodostamiseen liittyvä uutuuden euforia alkaa haihtua ja arkinen lainsäädäntö starttailee vaalitauon jälkeen. Iso poru on noussut siitä, että tukia leikataan eniten vähäosaisilta. Insinööri ei oikein ymmärrä, miten tukia voitaisiin leikata hyväosaisilta, jotka niitä eivät ole saaneet tähänkään asti.

Toinen asia on tämä haittaveroista puhuminen: ilmeisesti kaikkein haitallisinta on hyvätuloisen lisätyö, kun siitä verotetaan yli 60 prosenttia, kun taas viinan ja tupakankin verot jäävät vielä alle 60 prosentin.

Sähkötarvikekaupassa halvalla kaikille myyvät verkkokaupat lisäävät pikkuhiljaa osuuttaan. Urakoitsijat valittavat, että kuluttajakaupassa ei tavarasta saa enää minkäänlaista katetta.

Iso Rikas tässä STULin kesäkokousmatkalla kertoi, että saisi koko jakeluketju katsoa itseään peiliin. Suuri osa halvimmista verkkokaupoista on keskikokoisten ja isohkojen sähköurakoitsijoiden pyörittämiä.

Ensin hoidetaan kolmikannoilla pohjahinnat valmistajilta ja tukkureilta, sitten tuupataan minikatteiset hinnat nettiin. Sen jälkeen tukkuri hoitaa logistiikan alle torihintojen, ellei sitten peräti asevelihintaan. Näillä hinnoilla ei pieni noutotukun perässä oleva hiace-urakoitsija osta edes märimmissä päiväunissaan ja tällaisiin hintoihin ei kuluttaja taatusti ole törmännyt rautakaupassa, jota perinteisesti on syytetty hintatason sotkemisesta.

”Saatanan tunarit”, päätti kaiken nähnyt kollega Urho Kekkosta lainaten synkän yksinpuhelunsa suomalaisen sähköistysalan hämmästyttävästä kyvystä pilata oma kannattavuus.

Jotain hyvää tähän lopuksi: Meille tuli taas liuta Kesäheikkejä ja pari Liisaakin harjoittelijoiksi kuun alussa. Paljon nuoria moititaan, vaan meille osui taas kerran aivan upeita yksilöitä. Työmoraali on kova ja halu oppia mitä ilmeisin.

Tiinalle ja Pitkätukalle olivat ihmetelleet, miksi työmailla on vielä niin paljon paperia, kun heidän mielestään asiat pitäisi olla hoidettavissa kohtuullisen yksinkertaisilla tablettiapseilla. Konttorilla poikenneen Liitonmiehen mukana lähetimme terveisiä Sähköinfoon, että laittakaapa vauhtia tuotekehitykseen tai kohta Google ja Apple hoitavat tämänkin homman.


Topi