Räntävapun aatoksia

19.5.2017

Vappu tuli ja meni. Tänä vuonna emme lähteneet Tiinan kanssa maalikyliin seuraamaan opiskelijoiden ja työläisten kevätkarkeloita, vaan vetäydyimme parin tuttavapariskunnan kanssa Ison Rikkaan urakoitsijan mökille. Tarkoitus oli viettää rauhallista vappua luonnossa samoillen, mutta säänhaltijan räntä- ja pakkaslähetyksestä johtuen aika meni sisällä tissutellessa ja maailmaa parantaessa.

Alan markkinatilanne todettiin koko porukalla hyväksi. Sitä kummasteltiin, että osalla urakoitsijoista on ilmeisesti jäänyt nousukausi huomaamatta, kun hinnoittelussa on jämähdetty pahimpien lamavuosien moodiin.

Iso Rikas kertoi alkaneensa alan hyväntekijäksi, kun oli ostanut muutamalta eläkeikäiseltä kollegalta joko firmat tai työkannat. Sanoi vielä, että pitäähän vanhojen sotaratsujen päästä huilimaan ennen viimeistä sotahuutoa. Epäili kyllä sitäkin, miten oikeasti sopeutuvat olemaan mamman kanssa kotona kaiket päivät ja maksamaan itse kaiken sen viinan ja muun hauskanpidon, minkä aiemmin tarjosivat teollisuuden ja tukkukaupan myyntimannet.

Hyvien työntekijöiden rekrytointi oli jonkin tason haaste kaikilla paikalla olleilla. Asentajia on kyllä tarjolla, mutta monella niistä on sellaiset viiltosuojahanskat, joihin työ ei oikein tunnu tarttuvan. Siinä sitten on ongelma, kun pitäisi maksaa ammattimiehen palkkaa täysille tumpeloille ja vanhat kunnon kärkimiehet eivät näitä velttoja halua työporukkaansa urakoita kusemaan.

Hyvistä insinööreistä on jatkuva pieni pula ja sellaisille, jotka ymmärtävät talotekniikkaa kokonaisuutena, olisi alalla tie auki taivasta myöten. Toisaalta todettiin, että vaikka määrästä on pulaa, niin kyllä nykyään ammattikorkeakouluista ja yliopistoista tulee paljon todella hyvää ja perusosaavaa porukka, jolla myös työmotivaatio on kohdallaan.

Talviturkki tuli heitettyä savusaunan rannassa jäiden seassa vaimoväen varoitteluista huolimatta. Iso Rikas totesi, että jos pumppu kestää pikkupäissään jäisessä vedessä käynnin, niin kyllä se kestää seuraavan vuoden työnteonkin ja erilaisiin lääkärintarkastuksiin ja ergometritesteihin on turha rahojaan tuhlata.

Terveisin; Topi