Sähkömessuilta rekrymarkkinoille

6.2.2012

Jyväskylän Sähkömessuilla oli taas kuin vanhoina hyvinä aikoina. Pakkasta kohta 30 astetta, tavarakauppiaat enempi vähempi hiprakassa – päivällä vähempi, illalla enempi – ja muutaman harvan paikalle osuneen kauniimman sukupuolen edustajan perässä kuolasi runsaslukuinen epätoivoisesti vonkaavien ukkomiesten lauma.

Itse messutarjonnassa ja varsinkin markkinointipuheissa näkyi ja kuului ajan henki. Kaikki oli niin vihreää ja ekotehokasta, kaikessa oli älyä ja standardoitua avointa väylää ja kaikki oli niin helppoa ja selvää. Oikein tällaista vanhaa kettua nauratti etenkin nuorempien ständiveikkojen innostunut uho: monessa tapauksessa ekotehokkuutta ei ollut muuta kuin pakkauksen vihreä teksti.

Totuus tuli minullakin vastaan taas heti messujen jälkeisenä maanantaina. Pitkätukka oli käynyt vaihtamassa naapuripitäjän ostoskeskuksen energiavalvontajärjestelmän KNX-purkkeja, kun ei pelaa niin ei pelaa. Toimittaja tietenkin syytti ensin meitä ohjelmointivirheestä, vaikka sokeakin näki ja haistoi kepillään, että oikosulussahan värkki oli. Pitkätukka toimittajalle totesikin, että vaikka hänellä monella sektorilla pohjaan on palanut, niin ei hänkään sentään ohjelmointivirheellä vielä ole oikosulkua aikaan saanut.

Iso Rikkaan kanssa käytiin Tallinnassa tutustumassa sikäläisiin sähköasentajien pestuumarkkinoihin. Suomen kieltä taitavia, huippuammattitaitoisia ja työhalukkaita asentajia oli tarjolla kohtuuhintaan. Oikein tuli paha olo, kun vertasi moniin suomalaisiin asentajiin, jotka juuri ehkä saavat sukon seinään ja kaapelin hyllylle, mutta nekin toivottoman hitaasti mutkalle ja vinoon. Ja näillekin Tampereen miehet vaativat heti aluksi ammattimiehen palkkaa ja vuoden päästä lisää.

Viron työnantajaliiton miehet ihmettelivät Suomen TES-systeemiä ja ammattiliittojen valtaa ja käytöstä. Olivat sitä mieltä, että moista mielivaltaa ei heillä esiintynyt millään elämän alueella edes Neuvostoliiton kaudella – sen jälkeen kun ”Joe-sedästä” oli päästy.

Paluumatkalla laivalla ei sitten muuta kun hämmästelimme uusien laivojen tilausravintoloiden pihvien ja viinien hyvää laatua. Konjakin yhteydessä Iso Rikas alkoi murehtia köyhempien kollegoiden puolesta. Sähköliitto ajaa asiansa kunnialla hoitavat urakoitsijat kestämättömään kilpailutilanteeseen. Muutama viisaampi on jo lyönyt lapun luukulle, kun ei viitsi omistaan maksaa moista pelleilyä. Hiukan hitaammilta kääntyvät kupit pakon edessä ennen syksyä.

Jäljelle jää jonkinmoinen joukko vanhoja vakavaraisia periaatteen miehiä ja lukuisa joukko uusia yrityksiä, joilla ei ole aikomustakaan noudattaa valkoisen kirjan, jokaista konkeloa – kun ei lain mukaan edes tarvitse. Ulkomaisen työvoiman ja ulkomaisen yrityksen tapauksessa kun näet riittää TESin minimiehtojen täyttäminen eli sinne se menee palkkaluokkien S1 ja S2 väliin. MOT.

Topi