Teekkarikin voi oppia sähkötöitä

5.6.2013

Tänä vuonna emme ehtineet Topin kanssa mukaan liiton kesäkokousmatkalle, kun piti valmistella keskimmäisen lapsen valmistujaisjuhlia. Poika valmistui isänsä jäljillä asentajaksi. Topi poikaa kannusti näille jäljille. Sanoi, että kunnon urakoitsija tulee sellaisesta, joka ensin opettelee itse tekemään ja sitten opiskelee insinööriksi. Diplomi-insinööreistä ei kuulemma koskaan tule kunnon urakoitsijoita: niillä niin Topin kuin Ison Rikkaankin mukaan tarvitsisi olla niin iso firma, ettei itse enää tarvitsisi ymmärtää, mitä oikeasti tehdään.

Minuakin hiukan ihmetyttää, kun A:n papereilla ylioppilaaksi pääsyä juhlitaan isona asiana ja lehdet ovat täynnä nimiä ja samaan aikaan oikeasti ammattiin valmistuneista ei julkisuudessa pukahdeta sanaakaan.

Topi ei tunnetusti ole varsinainen paperien tutkija. Minulle onkin paljolti jäänyt tarjouskyselyiden sopimustekstien tavailu samalla kun Topi laskee piirustuksista hintoja. Ei voi kuin hämmästellä nykyistä menoa. Tilaajapuolelta ovat katoamassa viimeisetkin rakentamisen ammattilaiset. Monenmoiset konsultit ja juristit laativat kyselyitä, joissa ei ole päätä eikä häntää. Ilmeisesti laskuttavat tilaajaltaan sivuhinnalla, kun sotkevat selvät asiat kirjoittamalla YSE:ssä lyhyesti ja selvästi sanotut asiat pitkästi ja koukeroisesti.

Viimeisin villitys ovat vaatimukset viiden vuoden takuuajoista ja välillistenkin kustannusten korvaamisesta. Minä Topille sanoin, että jätetään nämä suosiolla tarjoamatta. Meillä päin sentään löytyy vielä täysipäisiä vakiorakennuttajia, jotka tietävät, mitä haluavat ja joiden työmailla osaava urakoitsija voi tehdä laadukastakin jälkeä.

Toinen murheenkryyni on tämä uusi energiatodistusasia. Topi istuu meidän kunnan teknisessä lautakunnassa. Päättivät lautakunnassa hankkia todistukset parille koululle ja terveyskeskukselle. Topin idea oli testata todistuksen myöntäjiä ja tilattiin sopimukset samasta kohteesta kahdelta eri toimijalta.

Ensimmäinen määritteli terveyskeskuksen luokkaan B ja toinen juuri ja juuri luokkaan C. Tähän kun vielä lisätään, että kummankaan laskemat kulutusluvut eivät olleet lähelläkään todellisia mitattuja arvoja, niin ei voi kuin ihmetellä tämänkään kalliin harjoituksen hyötyä kansakunnalle ja ympäristölle.

Kesän tulon mukava puoli ovat nämä kesäharjoittelijat. Meille on vuodesta toiseen osunut oppimaan halukkaita ahkeria harjoittelijoita. Pitkätukka on meidän paras työhönopastaja. Hän jaksaa kärsivällisesti neuvoa ja peruslaiskana antaa harjoittelijoiden mielellään tehdä omatkin työnsä.

Topikin on heikkona hetkenä myöntänyt, että jopa teekkarin voi opettaa sähköasennustöihin, kunhan vaan saadaan oikeisiin töihin kiinni heti ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen!

Tiina