Töihin, töihin!

13.12.2013

Tuli taas kerran käytyä Sähköurakoitsijapäivillä tapaamassa tuttuja ja kuuntelemassa tulevaisuuden kuvia. Illalla ajateltiin baarissa suuria ja tehtiin pieniä, ehkä vähän juonittiinkin. Urakoitsijaystävä, vai pitäisikö nykymenolla kutsua jo toveriksi, tuskaili työntarjoamisvelvollisuuden ja yhteydenottojen välttelyn kanssa.

Komennustöihin kun ollaan yhä haluttomampia lähtemään puhumattakaan siirtymisestä kokonaan uuteen työhönottopaikkaan. Aina ei ymmärretä, että jos työsopimuksessa on suostuttu tekemään komennustyötä, niin sitä on sitten myös tarjottaessa tehtävä.

Poikkeuksiakin tosin on, vaikka lähiomaisen sairauden ja vastaavien juttujen vuoksi on kohtuutontakin lähettää ketään vasten tahtoaan reissuhommiin. Omat suunnitellut menot ja muut vastaavat eivät taas ole kieltäytymisen peruste ja kun tämä on yleisessä tiedossa, niin yhteydenottoihin ei aina vastata.

Tavallisen kirjeen syö koira, kirjattua kirjettä ei haeta postista, puhelimeen ei vastata eikä sähköpostiinkaan. Millä ilveellä tämmöiselle ketkulle töihin kutsun voi toimittaa? Voisiko työehtoasiamies viedä viestin tarjolla olevasta työstä jäsenelleen palveluna haastemiehen sijasta?

Konttorin tyttöjäkään kun ei viitsisi panna soittelemaan firman asioita omista puhelimistaan eikä
nimeämään myöhemmin todistajiksi, kun käydään käräjiä työsuhteen päättämisestä, kahdensadan päivän loukun laukeamisesta tai työntarjoamisvelvollisuuden laiminlyönnistä, kasvuyrittäjä uhosi.

Penna Urrilan talouden tulevaisuuteen kurkistelun ja madonlukujen jälkeen ei luulisi kellään olevan
varaa kieltäytyä tarjotusta työstä. Linturia ja rakentamisprosessin tehostumisesta kertovia panelisteja
kuunnellessa tuli yhä vakuuttuneemmaksi muutoksesta, joka on ovella: puolivalmisteet tulevat, toimijoilta vaaditaan entistä enemmän kykyä yhteistyöhön ja joustoihin.

Tässä pelissä ei jäykillä toimintavoilla pitkälle pötkitä, saavutetuista eduistakin kiinnipitäminen vaikeutuu, kun niitä ei kohta ole. Tilaisuuteen on tartuttava, kun voi käydä niin, että toista ei enää tule.

Topi