Topi neuvottelee

3.2.2014

Enpä ole aikoihin tälle palstalle päässyt kirjoittamaan, kun tuolla meidän isännällä on koko ajan ollut niin paljon sanottavaa milloin mistäkin mieltä kalvavasta asiasta. Nyt hän kuitenkin lähti pienellä äijäporukalla – tekun aikaisia tuttuja – moottoripyöräilemään Australian halki ja pyysi minua vuorostaan tarttumaan kynään.

Helppo oli lähteä, kun tämän laman vuoksi ei juuri ole vaikeita urakkatöitä hoidettavana eikä paljon laskettavaakaan. Onneksi on noita teollisuuden huoltotöitä osalle porukkaa ja Pitkätukan johtama Sähkötreffi-ryhmä koko ajan kerää pienistä asuntojen parannuskeikoista tasaista kassavirtaa. Ja katehan näissä hommissa on ihan toista luokkaa kuin tuolla Topille niin rakkaalla uudisurakkapuolella.

Vuoden vaihteessa astui voimaan tämän sateenkaarihallituksen uudet veropäätökset. Täytyy nyt vuoden
mittaan ja viimeistään veroilmoituksen yhteydessä katsoa, mihin suuntaan nämä muutokset meidän perheen leivän leveyttä vievät. Tuskinpa juuri mihinkään ja se on kyllä varmaa, että eivät ne mitenkään siihen vaikuta, kuinka paljon ja millä lailla meidän firmassa ja ylipäänsä Suomessa yritetään.

Usein tällaista käytännön yrittäjää oikein ihmetyttää tuo poliitikkojen usko, että pienillä prosenttien viilauksilla oikeasti vaikutettaisiin yritteliäisyyteen tässä maassa. Yksi asia meidänkin kuitenkin firmassa muuttui uuden säädännön myötä: Topi lopetti aikaisemman varsin runsaan edustamisen lähes kokonaan ja sen sijaan aloitti mittavan neuvottelutoiminnan asiakkaiden ja muiden yhteistyötahojen kanssa.

IT-toimittajan kanssa on alettu suunnitella muutoksia meidän taloushallinnon järjestelmiimme. Syynä ovat nämä veronumerolakiin liittyvät uudet työvoiman ja urakoiden ilmoitusmenettelyt, jotka täysimittaisina astuvat voimaan ensi kesänä.

Topi se kaiken byrokratian vihollisena numero yksi tämänkin uudistuksen manasi sinne, minne valo ei paista. Minä kyllä olen valmis tämän riesan hoitamaan, jos ja kun toivoakseni tällä saataisiin kaikenmoiset vilunkiveikot kiipeliin.

Terveisiä vaan liiton miehille ja IT-toimittajille, että hoitavat raportointia helpottavat työkalut kuntoon ennen
kesää: muussa tapauksessa alkaa sellainen kaaos, ettei sitä ole nähty edes Kuala Lumpurin basaarissa.

Tiina