Yli 60-vuotiaiden ja kuolleiden asialla

25.1.2019

Olimme tasokkaalla urakoitsijaporukalla yhden talotekniikkatukkurin ja parin valmistajan vieraina Levin maailmancupin pujottelua katsomassa.

Ennakkosuosikit voittivat ja suomalaiset laskivat porukalla ulos radalta. Ei ole Palanderin Kallen ja Poutiaisen Tanjan lopetettua tarvinnut pelätä suomalaismenestystä noissa riennoissa eikä taida tarvita ihan lähivuosinakaan.

Lunta oli Levillä niin vähän, että itse en päässyt ladulle enkä rinteeseen, vaikka Tiina minulle valvoi sukset mukaan. Illalla taas ihmeteltiin maailman menoa. Sähköliiton puolelta on ollut hiljaista; joku arveli, että kai niillä on sisäiset väännöt menossa, kun eivät ole sankoin joukoin urakoitsijoita ahdistelleet.

Keskustelumme kääntyikin työväenakselin SDP - SAK viimeaikaisiin ulostuloihin. SDP:n Rinne toistaa toistamistaan eläkeläisten asiaa ja SAK:n Eloranta ajaa ikääntyneiden etua nuorten kustannuksella irtisanomisasiassa.

Syy on molemmilla ilmeinen: takertuminen valtaan keinolla millä hyvänsä, tässä tapauksessa ydinkannattajajoukkoa mielistelemällä. SAK retostelee julkisuudessa 900 000 jäsenellä, mutta maksaa Euroopan kattojärjestölle vain noin 600 000 jäsenestä.

Tuo tarkoittaa, että pyöreästi kolmannes on enimmäkseen eläkeläisiä ja pienin osin muutoin työmarkkinoiden ulkopuolisia. Oikeasti työssä käyvissäkin jäsenissä kattavuus on ylivoimaisesti suurin vanhemmissa eläkeikää lähestyvissä ikäluokissa.

SDP:tä puolestaan ei äänestä alle nelikymppisistä juuri kukaan ja puolueen jäsenistä ja kannattajista valtaosa on ikähaarukassa 60 vuotta - kuolleet. Eli sen lauluja lauletaan, jonka leipää syödään, totesi Iso Rikas Urakoitsija tilanteesta.

Jos tuo porukka vahvistaa ensi kevään vaaleissa asemaansa valtakunnan politiikassa, niin meillä käy kosteat, kuten Briteissä, missä eläkeläiset äänestivät Brexitin nuorison vastustuksesta huolimatta ja pieleen menee joka sektorilla.

Vuodet kultaavat muistot, mutta kyllä meille ikävä tuli Lipposen Paavoa ja Urpilaisen Juttaa. Heidän aikanaan sentään oli taustalla aitoa aatteellisuutta, jota pystyttiin muiden tahojen kanssa sovittelemaan muuttuvan maailman tarpeisiin isänmaan hyväksi.

Pahalta näyttää, mutta niin kauan on toivoa, kun on elämää eli kaikki kynnelle kykenevät vaaliuurnille ensi keväänä.


Terveisin; Topi