Työmarkkinamiehen ihmeelliset seikkailut

6.8.2012

Eteläisessä Savossa, Sulkavan kunnassa, on järjestetty soutukilpailuja tosimiehille ja -naisille vuodesta 1968 lähtien, tänä vuonna oli siis 45. kerta. Sähkövene oli mukana kolmattatoista kertaa ja minä ensimmäistä Liitonmiehen houkuttelemana. Tiinalta oli järjestöjyrä hankkinut luvan lupaamalla, että yöpyminen tapahtuu muualla kuin Varvirannassa ja että hän itse soutaa ainoastaan Tyynellä, joka on vihitty vaimo.

Ennen soutua konkari (soutuneuvos) evästi meitä keltanokkia kertomalla lyhyesti pelin hengen: hän korosti, että v...ilu on välittämistä ja että kirkkovenesoutu on joukkuelaji. Hetki ennen lähtöä vetäistiin vielä hermokerros rasvaa hanuriin ja huononahkaisimmille aurinkovoiteet yläkertaan.

Alun sähläilyn ja paikkojen hakemisen jälkeen meno tasaantui ja kun ei vielä väsyttänytkään, niin juttu alkoi luistaa. Liitonmies kertoili uusimmastaan hankkeestaan, Seitsemän veljeksen modernisoinnista. Se on tosin vasta materiaalin keräysasteella.

Alku kuului seuraavasti: Eteläisessä Hämeessä mäen pohjoisrinteellä seisoi tolkuton määrä romuautoja. Nyt oli Liitonmiehellä työn alla luku, jossa kerrotaan Simeonin viinanhakureissusta Tallinnassa. Työmarkkinamies ehdotti, että miksi ei tehdä yhden tien elokuvaa ja ehdotti aiheeksi eriskummallisia vaateita työmarkkinoilta. Materiaalia kuulemma riittäisi eikä kohtauksia tarvitsisi keksiä. Enemmän vaarana olisi, että draaman sijasta tulisi synkkä dokumentti pohjattomasta ahneudesta ja itsekkyydestä.

Pienen huutoäänestyksen jälkeen elokuvalle päätettiin antaa nimeksi Työmarkkinamiehen ihmeelliset seikkailut. Elokuva alkaa kohtauksella, jossa laaditaan erimielisyysmuistiota työmaalta varastetusta viidestätuhannesta metristä kaapelia, jota työnantaja ei suostu huomioimaan mukaan urakkaan, vaikka työryhmä ei vaadi maksua edes kaikesta viidestätuhannesta, vaan ainoastaan kolmestatuhannesta metristä.

Reilu meininki! Kirkkoahan on näin pantu keskelle kylää. Televisioversion pakollisen mainoskatkon jälkeen, jossa leivän päälle pannaan ylähuulen lisäksi margariinia, jatketaan samasta ”Hassuja vaateita erimielisyysmuistioissa” -teemasta. Nyt kärkimies ja luottamusmies yhdessä toimittavat laskelmaa 1 285 kenttälaitteen kytkennästä, vaikka urakkaan kuului pelkkä kaapelointi ja laitteet toimitti sekä kytki toinen urakoitsija.

Ennen mainoskatkoa tilanne huipentuu erimielisyysmuistion laadintaan. Hyttyskarkotemainoksen jälkeen palataan taas työmaasopimusten problematiikkaan. Urakkaryhmä on sitä mieltä, että työmaasopimukseen merkitty 6 400 tunniksi arvioitu ja 4 900 tunnilla toteutuneen urakan erotuksesta 1 500 tunnista on maksettava vähintään takuupalkkaa, vaikka urakkaryhmälle on maksettu jo työmaasopimuksessa sovittu urakkasumma.

Kohtuullinen vaatimus luottamusmiehen mielestä, työhän tuli tehtyä arvioitua nopeammin. Tämäkin jakso loppuu kirjallisiin töihin, taas uusi erimielisyysmuistio näkee päivänvalon. Väliin vielä pieni mainoskatko, jossa pesuaine saa kädet, astian ja kohtuuden hohtamaan niin, että optikolta tarvitaan vahvuuksilla ja polarisoinnilla varustetut suoja-aurinkosilmälasit siviilikäyttöön.

Elokuva huipentuu aina jännittävään haastehakemuksen tekemiseen, missä toimitsija yhdessä lakimiehen kanssa laatii haastetta työsuhteen perusteettomasta purkamisesta, vaikka työsopimusta ei ollut tehty eikä työskentelyä aloitettu, sillä asentaja oli vaan ilmestynyt työmaalle ja ilmoittautunut töihin.

Oiva esimerkki itseohjautuvasta työryhmästä. Toisin kuin soutu, työmarkkinatoiminta on voimalaji eikä älylaji, sanoo

Topi