Raakaa vaalipeliä ja kyseenalaista suuruuden ekonomiaa?

1.9.2017

Loma sujui kotimaassa mökillä säiden puolesta vaihtelevissa merkeissä. Lomaohjelmassa taas ei ollut merkittävää vaihtelua, vaan lähinnä raakaa työtä Tiinan antamien ohjeiden mukaan.

Paino putosi ja kunto kohosi mukavasti, kun tuli liikuttua ja syötyä salaatteja. Olo onkin nyt lomien jäljeltä kuin kuivan kesän oravalla ja odotankin innolla syksyn massankeruuvaihetta tukkureiden ja valmistajien tarjoamilla illallisilla ja Lapin reissuilla.

Pitkätukka kertoili kesälomille lähdettäessä, että Sähköliiton viime syksyn vallanvaihdokseen johtaneiden vaalien jälkipyykkiä pestään vieläkin. En ollut uskoa korviani, kun kuulin asiasta ensi kerran ja epäilin jo hevosmiesten tietotoimiston olevan huhujen takana. Asia kuitenkin varmistui, kun vilkaisin Sähköliiton omilla sivuilla olleen jutun, miten vanha nomenklatuura oli vähintäänkin kyseenalaisin keinoin pyrkinyt tarraamaan lipeämässä olevaan vallan kahvaan. Eipä ole ihme, ettei moisen porukan kanssa ole onnistuttu saamaan kovin rakentavia neuvotteluja aikaan vuosikausiin.

”If you combine two assholes, you will get one big asshole”. Näin totesi Iso Rikas analysoidessaan YIT:n ja Lemminkäisen fuusiota. Toisella on kova velkataakka, toisella on rahat vähissä ja molemmilla on kannattavuus hukassa, vaikka maassa rakentamisbuumi on parhaimmillaan. Hetkellisen rahapulan nyt vielä kestäisi, mutta kun lisäksi molempien liiketoimintamallit ovat auttamatta vanhanaikaisia digitalisoituvan rakentamisen maailmassa.

YIT on vuosikymmeniä tehnyt tuloksensa gryndaamalla ja tonttivarallisuudella pelaamalla ja siinä itse rakentaminen on ollut vain välttämätön paha. Lemminkäinen puolestaan on ansainnut asfaltoinnilla ja muilla infrahommilla, joiden kilpailun rajoittamiseen perustuvaa ansaintalogikkaa on sittemmin käsitelty kilpailuviranomaisten aloitteesta oikeusistuimissa tunnetuin seurauksin.

Samaan aikaan alan kannattavat kasvajat ovat olleet uusilla konsepteillaan rakentamista palveluna myyvä Fira ja teollisen rakentamisen standardointia kehittävä Lehto Group. Aika näyttää, osuiko alamme oraakkeli tälläkin kertaa oikeaan, niin kuin hänellä yleensä on tapana ollut.

Terveisin; Topi