Viherterrorismia

2.4.2012

Olimme taas perinteisellä hiihtoreissulla pohjoisessa, tällä kertaa Levillä. Iso Rikkaan mielestä urakoitsijan ei kannata kevättalvella muualla ollakaan. Tukkureiden ja valmistajien myyntijohto on siellä tavattavissa ja siinä tilassa, että hinnoista putoaa aina sellaiset 3 - 5 %. Sillä jo parantaa firman tulosta paljon enemmän kuin miettimällä prosessien kehittämistä tai varsinkaan yrittämällä paikallista sopimista työntekijöiden kanssa.

Suomen teollisuuden tilasta kannettiin huolta oikein joukolla. Nyt, kun Nokian hetken huuma on haihtunut, on kaikille taas käynyt selväksi vuorineuvos Matomäen vanha viisaus 70-luvulta, että täällä ei kannata valmistaa vientiin juurikaan hevosta pienempiä laitteita.

Harmi vain, että niiden valmistus tarvitsee paljon sähköä. Tämähän ei sinänsä olisi mikään harmi, jos ei valtiovalta tekisi kaikkea voitavaansa saadakseen Suomen teollisuuden sähkölaskun kilpailijoita kalliimmaksi. Ei siinä kuunnella teollisuutta eikä työväenliikettä, vaikka tässä asiassa ne poikkeuksellisesti ovat yhdessä rintamassa.

Sen sijaan WWF ja jopa Green Peace on otettu ikään kuin virallisiksi tahoiksi energiakeskusteluun. Jälkimmäinen on avoimuudessaan, demokraattisuudessaan ja toimintatavoissaan täydellinen terroristijärjestö; ei nyt ihan Al-Qaeda mutta lähestulkoon.

Putkipuolen kollegoiden kanssa tuli yhtenä iltapäivänä otettua oikein kunnon vanhan ajan kalsarikännit. Siinä hommassa muuten LVI-urakoitsijaan voi luottaa: ei nukahda kesken pelin ja jos meinaa tulla erimielisyyksiä, niin siinä ei kun kääntää puheen gryndereihin tai muuten vaan isoihin rakennusliikkeisiin, niin yhteisen vihollisen tunnistaminen saa taas juomalaulut raikumaan ja veljen maljat kohoamaan.

Aamuyön viime tunneilla jo auringon kajossa ystävyys oli ehtinyt siihen asteeseen, että innokkaimmat alkoivat kaivella Talotekniikkaliittoa koipussista. Tässä vaiheessa Iso Rikas komensi koko lössin nukkumaan ja sanoi, että edellisestä yrityksestä pitää olla noin yksi sukupolvi eli 25 vuotta ennen kuin kannattaa yrittää uudestaan ja nyt ollaan siitä vasta vähän yli puolen välin.

Topi