Laatu puhuttaa rakentamisessa

18.2.2015

Urheilussa ei ole oikotietä maailman huipulle. Hyvässä laadukkaassa rakentamisessa on sama tarina: oikomalla ei synny kuin sutta ja huonoa laatua!

Rakennetun ympäristön kehittäminen ja hoito työllistävät Suomessa suoraan ja välillisesti 500 000 työntekijää. Näin isoon joukkoon mahtuu monenmoista tekijää ja taitajaa.

Rakentamisen laadusta ja sen parantamisesta on puhuttu aktiivisesti runsaat kymmenen vuotta, laatujärjestelmiä on koottu kuluneen kahdenkymmenen vuoden ajan. Tuotantoprosessiin mitään merkittävää laadun parantumista ei ole tapahtunut. Mediassa olevia otsikoita tarkasteltaessa korostuu, että rakentamisesta puhuttaessa laatuvirheet tai home- ja kosteusvauriot saavat palstatilaa. Rakentamisen onnistumiset eivät pääse otsikoihin.

Sanoista tekoihin

Kaikki epäterve toiminta heijastuu lopputulokseen huonona laatuna. Haluaisin nähdä sen, että jokainen ammattilaiseksi itseään kutsuva osaa todella oman työnsä: niin tilaajan edustaja, suunnittelija, yrityksen johtaja, työmaapäällikkö, työnjohtaja kuin työntekijä sekä myös huoltohenkilöstö.

RKL:ssä meitä kiinnostaa se, että tuotantovaiheen ongelmiin puututaan ajoissa. Ei katsota puutteellisia suunnitelmia tai huonoa työtä läpi sormien. Osaaminen on sitä, että jokainen kykenee opastamaan ja vuorovaikuttamaan tässä tekemisen arvoketjussa - johtamaan ja motivoimaan kaikkia osapuolia rakentamisen kokonaisuudessa.

Työmailla soisi näkevän enemmän yhteen hiileen puhaltamista. Vaikutetaan yhdessä siihen, että esimerkiksi paikat ovat kunnossa, kun sähkömiehet saapuvat sinne. Sähkömies ja timpuri voivat hyvin puhua toiveistaan ja siitä, miten työ saadaan yhdessä hoidettua, aivan kuin rakentaisi itselleen.

Otetaan vastuu omasta tekemisestä, ihan jokaisena työpäivänä. Jokainen voi vaikuttaa rakentamisen laatuun omalta osaltaan. Pohjimmiltaan kyse on asenteesta. Siitä, mitä sallimme ja mitä emme salli. Emme saa sallia virheitä ja osaamattomuutta. Emme itseltä emmekä muilta.

Samoin toivon, että voisimme nykyistä paremmin kontrolloida alalle pääsyä ja toimijoiden ammattitaitoa. Mielestäni tuotantovaiheen työnjohtajalta pitää vaatia työmaakokemusta. Samoin työntekijältä on vaadittava, että hän kykenee osoittamaan osaamisensa, alan kokemuksensa tai selkeästi alan koulutuksensa.

Nostetaan otsikoihin positiivisuutta omilla teoilla ja näytöillä. Siihen on jo analysoitua tietoa; RALA tutki vuodesta 2008 lähes 2 000 rakennushanketta. Saadut palautteet kertovat päinvastaista huonosta laadusta: tilaajat ja rakennuttajat ovat erittäin tyytyväisiä pääurakoitsijoiden toimintaan. Pitäisikö ottaa pää pois pensaasta?

On aika siirtyä sanoista tekoihin. Hyviä merkkejä on jo ilmassa ja toimiala on ottanut itseään aavistuksen niskasta kiinni. Muun muassa harmaan talouden kampanja yhteistyössä viranomaisten kanssa on yksi mainio esimerkki rakentamisen mielikuvan ja toimintojen tervehdyttämisestä läpinäkyvästi, samoin hyvä kehityssuunta työturvallisuusasioissa.

RKL mukana laatukiertueella

Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL on halunnut nostaa laatukeskustelun positiivisesti rakentamisen keskiöön. Teemme tänä vuonna yhteistyössä Rakennusteollisuus RT:n, Rakentamisen Laatu (RALA ry:n) ja Rakennuslehden kanssa Laatukiertueen. Kiertue ulottuu etelästä pohjoiseen, seminaareja järjestetään kevään ja syksyn aikana ainakin kuudella paikkakunnalla (Tampere Asta-messut, Joensuu Ralvis-messut, Seinäjoella Pytinki-messut, Oulussa Rakennus ja asu -tapahtumassa, Jyväskylässä Valvoja-päivillä ja Vantaan Asuntomessuilla).

Seminaareissa on puhumassa kova kaksikko: Juha Matti Junnonen Aalto-yliopistosta (Laatu työmaan menestystekijänä) ja kokenut Anssi Koskenvesa Mittaviivasta (Työmaan johtamisella laatua case-esimerkein). Lisäksi seminaareissa jaetaan tuoretta ja uutta mielenkiintoista aineistoa laadun tuottamisen työkaluiksi. Myös sähköosaajille tilaisuuksista löytyy vinkkejä laadun tekemisen tueksi.

Toivon, että jokainen meistä rakentajista astuisi jatkossa laatu-uskovaisten joukkoon. Tervetuloa!

Ahti Junttila, toimitusjohtaja, Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL ry