Mikä meitä suomalaisia oikein vaivaa?

14.3.2016

Sähkömaailman Vieraskynästä 3/2016. Ahlsell Oy:n toimitusjohtaja Mika Salokangas:

Pakolaisvirta vyöryy niskaamme, maan talous kurjistuu ties kuinka monennetta vuotta peräkkäin, yhteiskuntasopimuksen jumiutuminen vaarantaa tulevaisuutemme, verot nousevat vääjäämättä eikä omasta mielestämme oma alammekaan voi erityisen hyvin.

Huonot uutiset suorastaan kaatuvat päällemme ja saa koko kansakunnan ahdistuksen valtaan, emmekä näe enää valoa missään, vaikka ehkä pitäisikin – tai ainakin voisimme nähdä.

Jos ei halua käyttää kahta tuntia menemällä elokuviin tai konserttiin, irrottautuakseen tästä kokemastamme ja lukemastamme, mutta kuitenkin kuvitteellisesta todellisuudesta, riittää siihen hyvin 50 minuuttiakin. Sen verran nimittäin kestää lento Helsinki-Vantaalta Tukholman Arlandaan. Ero näiden kahden todellisuuden välillä on järisyttävä.

On epäilemättä totta, että Ruotsissa monet asiat ovat paremmin, mutta paljon enemmän on kysymys henkisestä ilmapiiristä – asenteesta.

Hyvänä esimerkkinä toimikoon taannoinen vieraan vallan sukellusveneen seikkailu Tukholman saaristossa. Vaikka asia kosketti taatusti syvemmältä ruotsalaisia kuin meitä suomalaisia, oli aiheen käsittely Ruotsissa julkisuudessa mielestäni merkittävästi vähemmän ahdistavaa. Tarkemmin sanottuna ei ollenkaan sitä. Kun samasta asiasta sitten luki suomalaisessa mediassa tai keskusteli jonkun kanssa, oli sävy kerrassaan synkkä ja pelottava. Selvää toki on, että vahingoniloa kyllä tunsimme.

Jos se 50 minuutin matka Ruotsiin tuntuu edelleen liian pitkältä, mutta haluat silti vaihteeksi kokea iloa ja riemua, riittää siihen 10 minuuttiakin. Mene lähimpään lastentarhaan tai alakouluun.

Siellä nauru raikaa eikä tulevaisuus huoleta. Ennen kaikkea lapset hymyilevät. Mitä meille aikuisille suomalaisille oikein tapahtuu?

 
Mika SalokangasEntä jos kaikki olisikin toisin?

Ja mitä tällä kaikella on tekemistä sähkötarvikekaupan kanssa. Valitettavasti ei juurikaan mitään. Jos joku yrittääkin olla vähän positiivinen, kyllä me hänet ruotuun laitamme. Oppiihan olemaan niin kuin muutkin. Johan sen vanha kansakin tiesi, ettei tyhjän naurajasta mitään tule.

Entä jos kaikki olisikin toisin? Meillä tukkukaupassa se tarkoittaa sitä, että koetamme tehdä asioita oikealla asenteella, säilyttäen koko ajan positiivisen perusvireen. Tosissaan mutta ei totisena. Urheilun termein puhuttaisiin varmaan positiivisten mielikuvien ja onnistumisten kautta voittamisesta.

Se ei ehdottomasti tarkoita sitä, että asioita tehtäisiin huonommin. Päinvastoin.

 
Rakentaminen nousuun?

Viimeisimpien ennusteiden ja arvioiden mukaan rakentaminen kääntyy monen vuoden jälkeen selkeään kasvuun. Onpa jopa sellainenkin ilmiö nähty, että virallisia ennusteita on korjattu parempaan suuntaan. Kun lisäksi tiedämme, että esimerkiksi sähköverkkopuolella elämme mahdollisuuksien aikaa, voimme perustellusti odottaa alallemme parempia aikoja.

Kun lisäksi tiedämme, että käyttäytymisen muutos on helpompi ja reilumpi aloittaa itsestä kuin edellyttää sitä muilta, olisiko nyt aika kaivaa se pieni ruotsalaisuus itsestämme? Kyllä ne muut sieltä seuraavat.

Valoa kohti!


Mika Salokangas
Ahlsell Oy:n toimitusjohtaja