Onko ledivallankumous ohi?

26.3.2020

Sähkömaailman Vieraskynästä 3/2020, Airam Electric oy ab:n toimitusjohtaja Jorma Koskiola.

Jorma Koskiola. Kuva Maria Heinola.

Kuluneet 10 vuotta olen ollut valaistusalalla ja se on sinä aikana kokenut todella suuren muutoksen. Kymmenen vuotta sitten markkinoilla oli ensimmäisiä ledituotteita, jotka pohjautuivat Retrofit-kantaisiin ledeihin ja yksi valaisin saattoi maksaa saman kuin televisio. Pääosa myynnistä oli vielä perinteisiä valonlähteitä.

Ledien astuminen kuvaan alkoi asuntovalaisimista, levisi hitaasti julkisen tilan kohteisiin, teollisuusvalaisimiin ja lopuksi tievalaistukseen. Tekniikka on valon tuoton kannalta muuttunut ratkaisevasti ja aiheuttanut perinteisille valaisintaloille haasteita. Ennen valo jaettiin heijastimen kautta, mutta nyt keinot ovat erilaisia. Eliniän määritteet ovat muuttuneet, värintoistokyky on muuttunut, kuvaan ovat tulleet MacAdamit ja häikäisyn hallinta on muuttunut.

Ensin ledivalaisimien yleistyessä osa toimijoista antoi katteettomia arvoja ja lupauksia, mutta sieltä tultiin onneksi luotettavien perusarvojen tasolle. Sittemmin on lähdetty kehittämään arvoja lähinnä suunnittelijoiden sitouttamiseksi tiettyihin valaisimiin.

Annetut arvot ovat nykyään onneksi luotettavammalla pohjalla, mutta kysymys on enemmän siitä, miten ne palvelevat kohdetta ja tilaajaa. Tämä aiheuttaa hetkittäistä repeämistä markkinoilla, mutta ei vaikuta kehitykseen pitkällä aikavälillä.

Valaisimet ovat jakautuneet kolmeen luokkaan: hinnat alkaen -tuotteisiin, toimiviin perusvalaisimiin ja tiettyjä arvoja korostamalla haettuihin ”high end” -valaisimiin. Tiettyjä arvoja korostamalla haetaan parempaa hintaa/kpl ja tuotteiden sitouttamista jo suunnitteluvaiheessa. Jako on selvä, mutta aina voi miettiä, ketä se palvelee.

Avoimet ohjausjärjestelmät vievät voiton

Oman mausteensa valaistukseen tuo ohjauksen korostuminen viime aikoina. Ollaan aloittelemassa siirtymistä kiinteästä ohjauksesta Dalin kautta langattomiin ohjauksiin. Tästä onkin tulossa seuraava haaste alalle ja tietenkin myös suunnittelijoille ja tilaajille. Järjestelmien vertailu ei välttämättä ole yksinkertaista ja vaatii osaamista valita paras vaihtoehto. Mukana on valmistajakohtaisia järjestelmiä, mutta ainakin itse olen sitä mieltä, että pitkällä aikavälillä voiton vievät avoimet ohjausjärjestelmät. Myynti tulee sen myötä myös muuttumaan tuotekaupasta enemmän ratkaisuliiketoiminnan suuntaan.

Paljon puhutaan digitalisaatiosta ja myös valaisintoimialalla se on vaikuttanut toimintaan. Nykyään tiedosta ei ole puutetta, jos sitä vaan käyttää. ETIM-koodien käyttöönotto on lisännyt tiedon määrää valtaisasti, mutta toki myös moninkertaistanut työmäärän valmistajan päässä. Kymmenen vuotta sitten tuotteen avaamiseen tukuissa riitti muutama tieto: mitat, paino, tuotenimet ja pakkauskoot. Nykyään tuotteen avaamiseen vaaditaan kymmeniä tietoja, mikä sinällään on avoimuuden kannalta hyvä.

Valaistuksen ohjaus nousee yhä enemmän esiin

Aina joskus kysytään, että mitä ledivalaistuksen jälkeen? Ei kai sitä vielä tällä hetkellä kukaan pysty varmasti sanomaan. Ainakin toistaiseksi ledit kehittyvät edelleen ja tehokkuus ei ole vielä saavuttanut maksimiaan.

Varmaan seuraavassa harppauksessa joudutaan miettimään lisäarvoa, kuten kaikessa muussakin. Voiko lisäarvona olla pelkästään tehon kulutuksen pieneneminen? Kun siirryttiin perinteisistä valonlähteistä ledeihin, saavutettiin melkoinen energiansäästö. Nykyään ollaan kuitenkin jo niin pienissä kulutuslukemissa, että samansuuruinen säästö veisi valaistuksen energian minimaaliseksi.

Siinä mielessä ledivallankumous on ohi, että markkinoillamme on jo siirrytty uudisasennuksissa pelkästään ledeihin. Toki vanhoissa kohteissa riittää vielä saneeraamista eli koko työ ei ole vielä ohi. On siis siirrytty aikaan, jolloin ledivalaistus on vakio ja vallankumouksesta ei voi enää puhua.

Tulevaisuudessa varmaankin tullaan puhumaan paljon enemmän valaistuksen ohjauksesta. Eli sitä odotellessa, mitä tulee ledien jälkeen ja milloin.


Jorma Koskiola

Kirjoittaja on Airam Electric oy ab:n toimitusjohtaja.