Sähköjärjestelmä on kuin unelmavävy

4.5.2020

Sähkömaailman Vieraskynästä 4/2020, kansanedustaja Eeva Kalli.

Suomen keskustan kansanedustaja Eeva Kalli.

Tätä kirjoittaessani Suomessa eletään poikkeuksellisia aikoja, olemme aivan koronaepidemian kynnyksellä. Sanoja on vaikea asetella, sillä epävarmuus on suurta. Tilanne elää päivä päivältä, hetki hetkeltä. Todennäköiseltä kuitenkin näyttää, että tätä kirjoitusta muutaman viikon päästä luettaessa epidemia on levinnyt jo koko Suomeen ja yhteiskuntamme toimivuutta testataan toden teolla. 

Kriiseissä perusasioiden toimivuus, tai toimimattomuus, korostuvat. Palaamme kollektiivisesti tarpeidemme kanssa aivan perustasolle. Tasoille, joilla ihmisten tarpeet liittyvät perusasioihin, kuten ravintoon, lepoon, henkeen ja terveyteen. Ja välittömästi näiden jälkeen huoleen omasta ja läheisten elannosta ja toimeentulosta. 

Oivallamme taas, miten perustarpeiden täyttyminen ei ole itsestäänselvyys, vaan huolellisen suunnittelun ja varautumisen tulos. Heräämme ymmärtämään, miten monesta palasesta terveys ja arjen turvallisuus nykyään koostuvat. Ja miten yhden palasen liikuttaminen vaikuttaa toiseen. 
 

Turvallisuus ja toimintavarmuus unohtuvat usein julkisuudelta 

Sähköalalla turvallisuus ja luotettavuus ovat aina olleet keskiössä, vaikka se ei julkisessa keskustelussa aina olekaan saanut suurinta huomiota. Turvallisuus ja toimintavarmuus ovat alan toimijoiden dna:han vahvasti sisäänkirjoitettuja periaatteita. Onhan kyse yhteiskunnan toimivuuden kannalta kriittisestä alasta, jonka mahdolliset häiriöt heijastuvat laajasti kaikille elämän osa-alueille. 

Sähköjärjestelmän ylläpito on tarkkaa hommaa. Kysynnän ja tarjonnan on kohdattava joka hetki. Sekä tuotannon että kulutuksen on joustettava. Kotimainen sähköntuotantopalettimme on monipuolinen, mikä tuo järjestelmään varmuutta ja notkeutta. Tästä on syytä pitää huolta myös tulevaisuudessa. Sähköalan ammattilaisten avulla koko ajan lisääntyvä hajautettu pien- ja mikrotuotanto vahvistavat paikallista omavaraisuutta ja toimitusvarmuutta entisestään. Sekin on erinomainen asia.

Tuuli- ja aurinkovoiman yleistyessä sääolosuhteiden mukaan vaihtelevan tuotannon määrä kuitenkin koko ajan lisääntyy. Tästä syystä kulutuksen on jatkossa joustettava nykyistä herkemmin. Se koskee niin teollisuutta ja elinkeinoelämää kuin meitä tavallisia kuluttajiakin, sähkölämmittäjiä ja -autoilijoita. 

 
Sähkön käytön pitää joustaa automaattisesti 

Sähkön käytön on siis joustettava ketterästi tilanteen mukaan. Vieläpä niin, ettei kuluttajille aiheudu asiasta ylimääräistä päänvaivaa. Päinvastoin, homman pitää hoitua automaattisesti. Siihen tarvitaan älykkyyttä. Monet yritykset kehittävät toinen toistaan näppärämpiä sovelluksia, joilla kodin sähkönkäyttöä optimoidaan. Tämä, kuten yhteiskunnan digitalisaatio kaikkineen, aiheuttaa puolestaan uusia haasteita tieto- ja kyberturvallisuuteen liittyen. 

Toki tulevaisuudessakin on tilanteita, jolloin luonnonvoimat ottavat kuitenkin ohjat käsiinsä ja aiheuttavat sähkön jakeluun häiriöitä ja katkoksia. Siksi näihinkin tilanteisiin pitää varautua, kunkin tahoillaan. Jokaisessa kodissa on hyvä tiedostaa, mistä löytyy vaikkapa taskulamppu ja mitä tarkoittaa kotivara. Jälkimmäinen sana on varmasti nyt koronakriisin myötä tullut niidenkin ihmisten tietoisuuteen, joille se ei entuudestaan ollut tuttu termi. 

– Luotettava, joustava, älykäs ja turvallinen. Sehän on kuin unelmavävy, huudahti ystäväni, kun tältä pohjalta visioin hänelle tulevaisuuden energiajärjestelmää. 

– Niin se tosiaan taitaa olla, totesin mietteliäänä. 

– Ja kun listaan vielä lisätään, että puhdaskin pitää olla, on yhdenmukaisuus lähes täydellinen, minä naurahdin. 

Tämä ystäväni kanssa taannoin käyty jutustelu tiivistää oleellisen. Ja osoittaa, että perusasiat ovat tehneet paluun kahvipöytäkeskusteluihin. Hyvä niin.

  

Eeva Kalli

Kirjoittaja on Suomen keskustan kansanedustaja.