Suomalaiset ovat hyviä

24.5.2016

Sähkömaailman Vieraskynästä 5/2016. Sähköteknisen Kaupan Liitto ry:n toimitusjohtaja Tarja Hailikari:

Perisuomalaisen itseruoskinnan ja valittamisen sijaan olen sitä mieltä, että me suomalaiset olemme varsin innovatiivisia ja aikaansaavia monissa asioissa - ainakin sähköteknisten tuotteiden tuotetietoasioissa. Kansainvälisessä vertailussa voimme hyvin antaa itsellemme kiitettävän arvosanan.

 
Kiitokset tuotetiedoista tuotepäälliköille ja –assistenteille

Tarja Hailikari

ETIM Internationalin Tekninen komitea kokoontui 20. - 21.4. Helsinkiin kehittämään edelleen European Technical Information Modelia eli ETIM-standardia. Käytin hyväksi rooliamme tilaisuuden isäntämaana ja pidin kokouksen alussa lyhyen esityksen STK:n tuotetietopalveluista ja demosin Sähkönumerot.fi-tuotetietopalvelua.

Kokouksen osanottajat – jotka edustivat 11 Euroopan maata – ihastelivat Sähkönumerot.fi-itsepalveluun rakennettujen ETIM-työkalujen helppokäyttöisyyttä ja hämmästelivät sitä, kuinka vain viidessä kuukaudessa olemme saaneet Sähkönumerot. fi-palveluun ETIMin mukaiset tekniset tiedot yli 80 000 tuotteelle.

Erityisen vaikea heidän oli uskoa sitä, että tavarantoimittajat itsenäisesti avaavat tuotteensa Sähkönumerot. fi-palveluun ja täyttävät sinne tuotetiedot laadukkaasti ilman, että STK:n toimistossa mitenkään verifioisimme heidän työtään. Monissa maissa valmistajilta saatujen tuotetietojen heikko laatu on kuulemma yleinen ongelma. Kiitos hyvälaatuisista ja kattavista tuotetiedoista kuuluu alan valmistajien ja maahantuojien tuotepäälliköille ja -assistenteille! STK on toki pyrkinyt toimimaan heidän tukenaan ja kirittäjänään järjestämällä perehdyttämispäiviä ja tietoiskuja sekä julkaisemalla tiedotteita, oppaita ja listoja tuotetietoasioissa parhaista toimittajista. Eurooppalaisille kollegoillemme korostimmekin viestinnän ja avoimuuden merkitystä.

 
Vinkki valmistajille: kaikki tiedot tuotteesta QR-koodista

QR-koodi

Viestinnästä puheen ollen vinkki valmistajille: Jos haluat, että asiakas tai tuotteen asentaja voi helposti tarkistaa tuotteen tekniset tiedot tai löytää asennusohjeen, -videon tai tuotesertifikaatin jopa vanhoista tuotteista, painata tuotteen pakkaukseen tai itse tuotteeseen QR-koodi, joka johtaa kyseisen tuotteen Sähkönumerot.fi-tuotekortille ja kerää sinne kaikki tuotetta koskevat tiedot ja ohjeet.

Testaa kännykälläsi, mihin vieressä oleva QR-koodi johtaa: (jos kännykässäsi ei vielä ole QR-koodin lukijaa, lataa se kännykkäsi sovelluskaupasta).

Järjestelmät linkittyvät tulevaisuudessa toisiinsa

STK on kuluneiden 10 vuoden ajan systemaattisesti kehittänyt Sähkönumerot. fi-palvelun toimintoja ja uusia ideoita syntyy jatkuvasti. Lähiaikoina avaamme tuotteiden teknisiin omaisuuksiin perustuvat hakutoiminnot ja loppuvuodesta kykenemme nykyistä tehokkaammin hyödyntämään valmistajilta Euroopasta ETIM-tietojen kylkiäisinä saatavia kuvia.

STUL puolestaan on vastikään päätynyt hankkimaan pakettirekisterijärjestelmänsä uudistuksen samalta ohjelmistotoimittajalta, joka kehittää ja ylläpitää Sähkönumerot.fi-palvelua. Se helpottaa näiden kahden järjestelmän välisen tiedonsiirron kehittämistä.

STK on myös tarjonnut Sähkönumerot. fi-palvelun taustalla olevaa järjestelmää rakennussektorin ja eurooppalaisten sisarjärjestöjen tuotetietopalvelujen alustaksi. Tällainen yhteistyö tarjoaisi valmistajille merkittävästi nykyistä paremmat mahdollisuudet hyödyntää kertaalleen jossakin järjestelmään talletettuja tietoja useissa rinnakkaisissa palveluissa jopa eri maissa.

Olisihan se vallan mainiota, jos onnistuisimme kehittämään tuotetietoosaamisestamme vientituotteen, jolla merkittävästi tehostettaisiin koko toimialan toimintaa Euroopassa.

Tarja Hailikari

Sähköteknisen Kaupan Liitto ry:n toimitusjohtaja