Muutosvauhti kiihtyy – pysytään mukana

15.6.2017

Sähkömaailman vieraskynästä 6-7/2017, SLO Oy:n myyntijohtaja Jari Mikkonen.

Nykyään ei tarvitse ottaa käteen tieteellistä julkaisua lukeakseen digitalisaation, tekoälyn ai robotiikan tuomasta muutoksesta työelämäämme. Kaikki julkaisut, iltapäivälehdet mukaan lukien, suorastaan pursuavat erilaisia skenaarioita, miten maailma tulee muuttumaan.

Milloin joku ennustaa työpaikkojen katoamista robotiikan myötä ja heti perään taas joku vielä viisaampi ennustaa juuri päinvastaista. Milloin taas jonkin tunnetun yliopiston professori manaa maailmansotaa, koska tulevaisuudessa kaikki varallisuus kertyy sille harvalle luokalle, jolla on varaa investoida robotiikkaan.

Samaan aikaan toisaalla voimme lukea paratiisinomaisia ennustuksia, joissa ihmisen ei enää tarvitse tulevaisuudessa tehdä likaisia, vaarallisia, raskaita tai tylsiä tehtäviä, ne jätetään roboteille. Lopputuloksen ennustaminen on siis ainakin tällaiselle suomalaiselle insinöörille, kuten allekirjoittanut, kutakuinkin mahdotonta. Selvää kuitenkin on, että muutos on menossa ja se kiihtyy.

Sähköinen tilaaminen on itsestäänselvyys

Jari Mikkonen

Sähköalakaan ei ole suojassa tältä muutokselta, vaikka muutamat tällaista itselleen uskottelevat. Nykyisessä työssäni pääsen aitiopaikalta seuraamaan eroja, miten eri alan yritykset ovat ottaneet digitaalisia työkaluja käyttöönsä. Edelläkävijät ovat jo pitkällä ja esimerkiksi sähköinen tilaaminen ei ole asia, jota pitää ohjata kannustimin; se on itsestäänselvyys ja osa normaalia arkea.

Niitäkin alan toimijoita on, jotka tulevat vielä hieman perässä. Uskallan sanoa, että olemme lähestymässä aikaa, jolloin näiden edelläkävijöiden taloudelliset tulokset alkavat erottautua tuumailijoista. Tästä voisikin löytyä taloudesta kiinnostuneelle alan opiskelijalle oiva lopputyönaihe.

Vanhalla tavalla ei vain yksinkertaisesti nykyisessä kilpailutilanteessa pärjätä. Niille tunneille, kun urakointiliikkeen ostaja soittaa tukkurin myyjälle, luettelee sähkönumeroita, kyselee saatavuuksia, juttelee kaikenlaista mukavaa siinä samassa, ei enää löydy maksajaa. On tehtävä jotain tuottavampaa. Toimivat työkalut ovat olemassa, tukkureiden verkkokaupat ovat pääosin hyviä ja helppokäyttöisiä.

Edelläkävijöiltä löytyy jo todella helppokäyttöisiämobiiliratkaisuja, joissa tuotetiedot, saatavuudet ja reaaliaikaisesti päivittyvät hinnat kulkevat koko ajan työmaalla projektipäällikön taskussa. Tuotteen tilaamiseen menee muutama sekunti, parhaassa tapauksessa tuote on tunnin päästä työmaalla.

Taidot kerätään samaan tietokantaan?

Myös sähköala tarjoaa lukuisia ratkaisuja siihen, miten alan toimijoiden arkea tehostetaan. Severin sähköiset ST-kortistot ovat jo arkipäivää, samoin pätevyyksien ylläpitäminen digitaalisesti tai työmaadokumentaation sähköinen käsittely. Uusimpana on kuulopuheiden mukaan tulossa ratkaisu, jossa opiskelijoiden ja alalle tulijoiden osaaminen kerätään samaan tietokantaan, josta alan yritysten on helppo reaaliaikaisesti seurata, mitä nuori asentaja osaa tai missä taidoissa kokemus on vielä vähäistä.

Ratkaisut ja työkalut ovat valmiina. Muutosrohkeutta alan siskot ja veljet! Olen itse 100-prosenttisesti varma, että näiden uusien ratkaisujen ottaminen paremmin käyttöön auttaa tekemään alastamme tehokkaampaa ja kannattavampaa.

Kisahaaste sähköalalle nopeatempoisempaan lajiin

Loppuun esitän alalle liikunnallisen haasteen. Pitkään on ollut alan ihmisten kesken tapana pelata sentyyppisiä pelejä, joissa palloa lyödään, katsellaan rauhassa, minne pallo päätyy, kävellään vastustajan kanssa jutustellen pallon luokse, äimistellään hetki ja sitten lyödään uudestaan.

Yhä nopeammin muuttuvassa maailmassa kilpailukykyämme varmistamaan meidän tulee myös harrastetoiminnassa siirtyä nopeatempoisempiin lajeihin, joissa ratkaisut on tehtävä saman tien kilpailijan ratkaisun jälkeen.

Sen takia, alan tennispelaajat, pistäkäähän viestiä! Jokaisella itseään kunnioittavalla alalla on tennismestaruuskilpailut, näin tulisi olla myös sähköalalla.

Aurinkoista ja menestyksekästä kesää kaikille!