Better life with electricity

17.6.2019

Sähkömaailman vieraskynästä 6-7/2019, Ensto oy:n toimitusjohtaja Hannu Keinänen.Ensto oy:n toimitusjohtaja Hannu KeinänenOn ollut ilo ja kunnia palata takaisin sähköalalle ja Suomeen 61-vuotiaan Enston toimitusjohtajaksi kuuden vuoden elektroniikan sopimusvalmistusyhtiön toimitusjohtajapestin jälkeen. Mennyt kuusi vuotta, joista kolme ja puoli vuotta Sveitsissä, antaa hyvän mahdollisuuden katsoa niin Enstoa kuin sähköistysalaakin puoliulkopuolisen silmin. Joku voisi sanoa, että sähköala on perinteinen ja hitaasti muuttuva ala, mutta muutoksiakin on tapahtunut.
  

Sähkö on hyvä asia

Suurin yksittäinen asia, minkä huomaan muuttuneen on, että sähköstä on tullut positiivinen yhteiskunnan ja koko maailman ongelmien ratkaisija eikä niiden aiheuttaja. Eli sähkö on ratkaisu eikä osa ongelmaa, hienoa! Tokihan monet sähköalalla toimivat ovat sen jo tienneet, mutta nyt se fakta, että sähkö on ratkaisu niin parempaan hyvinvointiin kuin ilmastonmuutoksen pysäyttämiseenkin, on tiedostettu koko yhteiskunnassa. Enston missio ”Better Life. With Electricity.” eli parempaa elämää sähköllä korostaa tätä sähkön ratkaisukeskeisyyttä ja positiivisuutta.

Käytännön esimerkkinä siitä toimii valaisinliiketoiminta, joka on siirtynyt lähes kokonaan ledipohjaisiin ratkaisuihin moninkertaisella energiatehokkuudella verrattuna perinteisiin tekniikoihin. Toinen samanlainen muutos on nyt tapahtumassa liikenteessä, kun sähköinen liikenne on nyt lyömässä läpi, ja taas moninkertaisella energiatehokkuudella verrattuna vanhaan polttomoottoritekniikkaan.

Myös energiantuotannon aidosti hiilidioksidivapaat tuotantomuodot, kuten esimerkiksi ydinvoima, ovat saaneet yhteiskunnassamme hyväksytyn ja positiivisen aseman ja imagon. Kun sen lisäksi uusiutuvat energiamuodot, aurinkovoima ja tuulivoima, ovat ohittaneet kustannustehokkuudeltaan CO₂-intensiiviset tuotantomuodot, niin CO₂-vapaalle sähköntuotannolle on hyvät edellytykset tulevaisuudessa. Meidän ei tarvitse paeta kylmiin maakuoppiin ja luopua elintasostamme, vaan aidosti voimme saada parempaa hyvinvointia sähköllä.
 

Sähköala on hyvä ala

Toinen havaintoni on, että sähköala on hyvin toisenlainen ala verrattuna moneen muuhun alaan. Se on aktiivisesti yhteistyötä tekevä verkosto. Sähköala ei ole kahdeksasta neljään toimiala, vaan alalla on normaalien työasioiden lisäksi monenlaista sosiaalista kanssakäymistä, joka sopii erinomaisesti Hyvinvointia sähköllä -teemaan. Sähköalan viralliset verkostot ja järjestöt tekevät ansiokasta työtä niin turvallisuuden, teknologian kuin liiketoimintojenkin kehittymisen hyväksi. Sen lisäksi alan erilaiset sosiaaliset tapahtumat rakentavat tarvittavaa luottamusta ja verkostoa asioiden edelleen kehittämiseksi.

Sähköalalla on tehty erittäin hyvää työtä sähköalan ja yhteisen hyvän eteen ja tästä on hyvä jatkaa paremman maailman rakentamista. Olen ilolla palannut takaisin alalle ja innolla tekemässä sähköllä parempaa maailmaa yhdessä teidän kanssanne.

 

Ensto oy:n toimitusjohtaja