Sähkö- tai automaatiosentaja korjaa, huoltaa ja asentaa

Asentajana sinulla on mahdollisuus sijoittua hyvin monenlaisiin työtehtäviin. Voit työskennellä toisen leivissä tai perustaa oman yrityksen. Voit hankkia selkeän päivätyön, joustavamman työajan oma mielesi mukaan tai voit lähteä ulkomaille töihin ja saada kansainvälistä kokemusta. Oikeastaan pallo on sinulla itselläsi.

Hyvin motivoituneena suoritettu ammatillinen perustutkinto tuo valinnanvaraa. Sähköalan perustutkinnosta ja sähköturvallisuusmääräysten osaamisesta on hyötyä aina, vaikka vanhempana haluaisitkin töihin aivan muille aloille. Tuskin kuitenkaan haluat, sillä sähköalan laajassa tehtäväkentässä riittää monenlaisia haasteita eteenpäin pyrkivälle ihmiselle.

 
"Sähköala työllistää kokonaisuudessaan yli 100 000 henkeä sähköasennus- ja urakointiliikkeissä, elektroniikka- ja sähköteollisuudessa, energiateollisuudessa sekä teollisuuden muilla toimialoilla."
- Ammattinetti

Sähköasentajien työ on monipuolista.

Tutkinnot

Sähkö- ja automaatioalan puolelta voit erikoistua joko sähkö-, automaatio-, tai turvatekniikkaan, kun taas tieto- ja tietoliikennetekniikasta voit erikoistua elektroniikkaan tai ICT-tekniikkaan.

Sähkö- ja automaatioalan tutkinnot:

Tieto- ja tietoliikennetekniikan tutkinnot:

Yhteishaku

Ammattillisiin koulutuksiin haetaan yhteishaussa maaliskuussa. Ammattikoulujen koulutustarjonta sekä sähköinen hakulomake löytyvät osoitteesta Opintopolku.fi.

Koulutuksiin saatetaan järjestää myös pääsy- tai soveltuvuuskokeita, joihin kutsutaan kirjeitse hakuajan jälkeen. Kokeet järjestetään pääosin toukokuun aikana ja tiedon hyväksymisestä saa kesä-heinäkuussa.

opintopolku-logo_300.jpg


Vantaan ammattiopisto Varian esittelyvideo Youtubessa.

  

Uralla eteenpäin

Asentajana sinulla on mahdollisuus laajentaa osaamistasi erilaisilla kursseilla ja lisäopiskeluilla.Kolmen vuoden työskentelyn jälkeen voit suorittaa sähkö- ja automaatioalan ammattitutkinnon ja viiden vuoden työkokemuksen jälkeen sähkö- ja automaatioalan erikoisammattitutkinnon. Ammattioppilaitoksessa suoritettu perustutkinto mahdollistaa jatkokouluttautumisen myös insinööriksi ammattikorkeakoulussa tai diplomi-insinööriksi yliopistossa.

Näyttötutkintona suoritetun ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon suorittaneet voivat hakea opiskelemaan korkeakouluihin. Lisätietoja näyttötutkinnoista saat Opetushallituksen sivuilta.

Palkkaus

Sähköalan palkkaus määräytyy toimialalla solmitun työehtosopimuksen, iän ja ammattityövuosien mukaan. Lisäksi työntekijälle voidaan maksaa henkilökohtaista lisää ammattitaidon, työtehon, koulutuksen tai kokemuksen perusteella.

Osa ansioista koostuu tavallisesta aikatyöstä ja normaalituntipalkasta. Noin 50 % asentajan työstä on urakkatyötä, josta maksetaan urakkapalkkaa. Lisäksi maksetaan erilaisia olosuhdelisiä.

Työehtosopimuksen (TES) mukaiset ajankohtaiset palkkataulukot löytyvät sähköliiton verkkosivuilta

Teollisuudessa sähköasentajan palkkaus määräytyy alan työehtosopimuksen mukaan. Taloussanomien selvityksen mukaan sähköasentajan keskipalkka oli vuonna 2015 noin 3200 euroa/kuukausi.