Kalifornian auringossa

4.6.2019

Los Angeles oli kohteista viimeinen, mutta hohdokkain.Opiskeluaikojeni luultavasti yksi ikimuistoisimmista reissusta alkoi, kun nousimme toukokuussa 20 sähköopiskelijan voimin San Franciscon koneeseen kukonlaulun aikaan. Lähtöpäivää seurasi jännitysnäytelmä, sillä SAS:n lakon takia meidän alkuperäiset lentomme peruttiin. Onneksi Kilroy sai meidät samana päivänä lähtevään Lufthansan koneeseen.

Lomailun lisäksi reissun tarkoituksena oli mennä vierailemaan paikallisiin yrityksiin ja oppia samalla amerikkalaisesta yrityskulttuurista. Olimmekin sopineet ennen lähtöä viisi yritys- ja yliopistovierailua, joiden ympärille reissumme rakentui.Koko porukka Golden Gate BridgelläYhteensä meitä oli kaksikymmentä killan jäsentä. Yritysvierailuiden lomassa kerkesimme myös katsella nähtävyyksiä.

Itselleni jäi ehdottomasti parhaiten mieleen toteutunut lapsuuden unelmani, eli vierailu Nasan tutkimuskeskukseen. NASA Ames -tutkimuskeskus oli kaikessa virastotalomaisuudessaan hyvin autenttinen kokemus. Passeja tarkasteltiin ties missä ja kuvia ei saanut ottaa ilman erillistä lupaa. Pääsimme näkemään kvanttitietokoneen ja istumaan samoilla penkeillä, joilla astronautit ovat harjoitelleet sukkulalla laskeutumista.

Lisäksi vierailimme Googlella, Applella, Berkeleyn yliopistossa ja Smartly.io:lla. Kaikissa kohteissa Nasaa lukuun ottamatta meitä oli vastassa suomalainen insinööri, joka oli muuttanut Piilaaksoon töihin. Kyselimme paljon paikallisesta työkulttuurista ja kaikkialla yhdistävänä tekijänä oli se, että töitä tehdään ainakin tuntimäärällisesti todella paljon. Itse jäimme miettimään, voivatko yli kymmenen tunnin työpäivät millään olla tehokkaita, eikä kukaan oikein osannut vastata.Santa Cruzin lanta on kuuluisa huvipuistostaanSan Franciscon yritysvierailuiden jälkeen matkasimme Montereyn, Santa Brabaran ja Santa Cruzin kautta Los Angelesiin.

Mieleen jäi myös paikallisten uskomaton avoimuus. Tarinat siitä, että Yhdysvalloissa osataan small talk, todellakin pitävät paikkaansa. Mitä suomalaiset voisivat amerikkalaisilta oppia, onkin röyhkeä myyminen ja tuotteiden kehuminen. Smartlylla meille kerrottiin, että heidän suurella asiakkaallaan Facebookilla on tapana sanoa: “suomalaiset ovat rehellisiä, mutta eivät osaa myydä”.

Intensiivisen viikon jälkeen Suomeen palaaminen oli vaikeaa ja tenttiluvut eivät jet lagissa oikein ottaneet onnistuakseen. Sain kuitenkin puristettua tavoittelemani kurssit kasaan ja vielä oikein hyvin numeroin. Nyt on taas aika aloittaa täyspäiväiset kesätyöt. Tänä kesänä teen muiden hommien lisäksi kandia. Siistiä, että pystyy yhdistämään työt ja koulunkäynnin näin kätevästi!


Kiia