Alan opiskelijat esittäytyvät

Sähkö- ja telealan opiskelijat ja nuoret ammattilaiset kertovat, miksi ovat valinneet alan ja miten opiskelu ja työelämä kohtaavat.

Joonatan Kivelä. Kuva: World Skills

Ammattitaitokisoihin osallistuminen kannattaa

Joonatan Kivelä opiskeli sekä ICT- että automaatioasentajaksi ja hankki lisäksi vielä ylioppilastutkinnon. Opiskelun lisäksi Kivelä on ehtinyt todistaa taitonsa useissa ammattikilpailuissa.

Nikita Polechtchoukilla on kokemusta sähköalan töistä sekä Suomessa että Ranskassa.

Kielitaitoinen asentajaopiskelija haluaa maailmalle

Ammattiopisto Samiedussa Savonlinnassa opiskelevalla, useampia kieliä hallitsevalla, Nikita Polechtchoukilla on kokemusta sähköalan töistä sekä Suomessa että Ranskassa.

vanhatalo_mini.jpgRadioamatööriharrastus innosti sähköalalle

Kouvolan seudun ammattiopistossa opiskeleva Niko Vanhatalo suoritti koulun työssäoppimisjakson Kaakkois-Suomen sähköpalvelu oy:ssä ja sai sitä kautta kesällä työpaikan.

Ville Valve, kuva: Kiia Einola

Elektroniikkapuolelta sähköasentajaksi

Turkulainen vastavalmistunut Ville Valve hankki koulusta sekä elektroniikka- että sähköasentajan pätevyydet ja työskentelee nyt Sähköasennus Tammisto Oy:llä.


Miina Korpilähde. Kuva Satu Aaltonen.Teollisuusekonomi opiskelee sähköinsinööriksi

Vaasalainen projektilaatupäällikkö Miina Korpilähde halusi täydentää tietämystään ja lähti opiskelemaan sähkötekniikkaa Vaasan ammattikorkeakouluun.

          

Joonas Grön Harjoittelu poiki kesätöitä

Varian ammattikoulussa sähköasentajaksi opiskeleva 17-vuotias Joonas Grön on kesätöissä Vantaan energia sähköverkot Oy:llä.


Ossi Pöyhtäri Teollisuuden sähkökunnossapitotöitä Pohjanmaalla

Sähköasentajaksi KPEDUn ammattiopistosta Kokkolasta valmistunut 19-vuotias Ossi Pöyhtäri sai vakituisen työpaikan harjoittelujen jälkeen.


Erik Dahl Ensimmäisen vuoden opiskelijoille riittää töitä

Lahden Koulutuskeskus Salpauksessa sähkö- ja automaatiotekniikkaa opiskelevan Erik Dahlin mukaan monipuoliset työtehtävät eri työmailla antavat hyvän käsityksen käytännön sähköhommista.


Stefanus ValtonenTyömaalta tukea opintoihin

Helsingin Metropolia ammattikorkeakoulussa sähkövoimatekniikan kolmannen opiskeluvuoden syksyllä aloittava Stefanus Valtonen, 22, pitää käytännön työkokemuksia tärkeänä valmistumisen jälkeisten haasteiden kannalta.


Lauri GirsénKäytännönläheistä työtä antennien parissa

Vantaalainen 19-vuotias Lauri Girsén työskentelee apumiehenä antennien ja muiden teleasennusten parissa. Parasta alassa on hänen mukaansa käytännönläheisyys ja monipuolisuus.


Joel KattelusPääkaupunkiseudulta alan kesätöitä

Seinäjoelta Helsinkiin opiskelemaan päätynyt Joel Kattelus, 20, sai ensimmäistä kertaa oman alansa töitä. E-Sähköllä työskentelevä Kattelus on tyytyväinen kesätyöhönsä.

Tuukka HänninenSähköasentajan perus- ja ammattitutkinnon kautta alan yrittäjäksi

Tuukka Hänninen suoritti Amiedussa sekä sähköasentajan perus- että ammattitutkinnon. Nyt hän on yksi Suomen Työmaapalvelut Oy:n omistajista, ja toimii myös sen operatiivisena johtajana.
     

Mikko MynttiTeuvo Potter Pelle Pelottoman jalanjäljissä

Sähkömoottori surisee Satakunnan ammattikorkeakoulun automaatiolabran käytävällä kun Mikko Myntti viilettää ohi punamustassa nahkahaalarissa allaan rullaluistimet, reisillä läjä elektroniikkaa ja vyötäröllä pari metriä piuhaa.
    

Petro Vänskä kuva Tuomas SaulialaMonipuolinen työ opettaa

Metropolia-ammattikorkeakoulussa sähkövoimatekniikkaa opiskeleva Petro Vänskä, 25, sai kesällä ensimmäistä kertaa oman alansa töitä. Amplit Oy:n tarjoama harjoittelupaikka on osoittautunut monipuolisuudessaan täydelliseksi työpaikaksi myös opintoja ajatellen.

Samu SilmariTyönjohtaja saa ensimmäisenä kesänäkin vastuuta

Imatralta Helsinkiin opiskelemaan muuttanut Samu Silmari on ensimmäistä kertaa oman alansa hommissa. Hän toimii kesän ja alkusyksyn työnjohtajan tehtäviä harjoitellen Vantaan jätevoimalaitoksen sähköistyksen parissa.

Tuomas Vasara.Sähköalassa parasta on monipuolisuus

Espoolainen Tuomas Vasara kiinnostui sähköalasta jo nuoremmalla iällä. Nyt hän opiskelee viimeistä vuotta sähköasentajaksi ja suorittaa työharjoitteluaan Otaniemen työmaalla. Parasta sähköalan hommissa on Tuomaksen mukaan monipuolisuus.


Petri RönkäKesätöissä Jyväskylän voimalaitoksella

Jyväskyläläinen Petri Rönkä pääsi jo ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen oman alansa kesätöihin Caverion Oy:lle. Rönkä on viihtynyt hyvin kesätyöläisenä Jyväskylän voimalaitoksen työmaalla Keljonlahdessa.


Anton ViertonenTyömaalla keskustan vilinässä

Helsinkiläisellä Anton Viertosella on enää yksi vuosi opiskelua jäljellä, ennen kuin hän valmistuu sähköasentajaksi. Viertonen on nyt alansa kesätöissä keskellä Helsinkiä sijaitsevalla kauppakeskus Forumin saneeraustyömaalla.


Jimi RantaSähköasennushommia laidasta laitaan

Keväällä ammattiopistosta valmistunut Jimi Ranta sai helposti kesätöitä ennestään tutusta työpaikasta. Tällä hetkellä hän tekee sähköasennuksia Helsingin Kannelmäessä sijaitsevassa linjasaneerauskohteessa.


Henri LaakkoTyössäoppimisjakson kautta kesätöihin Turun uudisrakennuskohteeseen

Turkulainen Henri Laakko on työskennellyt kesän ajan sähköasentajan hommissa Turun Raunistulassa sijaitsevassa uudisrakennuskohteessa. Kaksoistutkinnon suorittaneelle Laakolle kesätyö aukeni helposti tutun työnantajan kautta. 


tomas_henrik_strand_nettiin_pieni.JPGSaariston nuoret sähkömiehet

Serkukset Tomas ja Henrik Strand ovat molemmat suorittaneet sähköalan ammattikoulututkinnon, Tomaksella on automaatioasentajan paperit, Henrik taas on sähköasentaja koulutukseltaan. Sipoon saaristossa kasvaneet ja tälläkin hetkellä siellä asustavat pojat tekevät opiskelun ohella sähkömiehen töitä saaristossa.


pikkukuva_niklas.JPGKesätöissä yliopiston työmaalla

Niklas Myllymäki on ollut Sähkö-Äijät Oy:ssä kesäkuun alusta kesätöissä sähköasentajana ja töitä on jäljellä elokuun lopulle. Syksyllä Niklas aikoo jatkaa opintojaan Mikkelin ammattikorkeakoulun sähköosastolla.
  

Eetu VaaralaMonipuolisia sähköasennustöitä turvallisesti

Vantaan Hiekkaharjun ammattiopisto Variassa opiskelevalle Eetu Vaaralalle aukeni kesätyöpaikka TakuuSähkön työkohteesta aktiivisen etsinnän seurauksena.


Olli KatajaUlkomaankomennuksia opintojen ohessa

Koulutuskeskus Salpauksessa sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkintoa oppisopimuskoulutuksena suorittava Olli Kataja on työskennellyt Australiassa, Venäjällä ja Malesiassa Rauten puuteollisuuskoneiden asennusvalvojana.


Eetu Kangas opiskelee Lapin ammattiopistossa Ammattilukion kaksoistutkinnolla työmaalle

Lapin ammattiopistossa Rovaniemellä sähkö- ja automaatioasentajan ammattitutkintoa ja lukiota samanaikaisesti käyvän Eetu Kankaan kesätyöpaikka löytyi Sähkötapio Oy:n työharjoittelun kautta.


Tomi RantalaTurvallisesti kesätöissä

Tomi Rantala on oppinut paljon kokeneemmilta sähköasentajilta kesätyöpaikassaan Harjavallan suurteollisuuspuistossa.


Tony Kronsieff. Kuva Moona KanteleHarjoittelupaikasta kesätöitä

Sähkö- ja automaatiotekniikkaa Turun ammatti-instituutissa opiskeleva Tony Kronsieff, 39, valmistuu vuoden kuluttua sähkö- ja automaatioasentajaksi.


Mikko Niskanen. Kuva Moona KanteleKesätöitä kannattaa paiskia vielä viimeisenä kesänä ennen valmistumista

Sähköiseen talotekniikkaan suuntautuneella Mikko Niskasella on ollut jo pidempi suhde työnantajansa PT-Sähkötekniikka Oy:n kanssa.


Natalie Azoulay. Kuva Moona KantelePatterit, piuhat ja pikkulamput vaihtuivat sähkösuunnitteluohjelmiin

Opiskelu Tampereen ammattikorkeakoulussa on antanut Natalie Azoulaylle hyvät valmiudet sähkösuunnittelutyöhön.


Matias Lankinen. Kuva:Eeva AronenKesän haasteena keskuksen asentaminen

Matias Lankinen pääsi asentamaan sähköjä Hyvinkään Kaupungintaloon kesätöikseen.


Tiia Iirola. Kuva:Eeva AronenTyömaalla riittää tekemistä

Aika ei käy pitkäksi Tiia Iirolan kesätyöpaikassa. Koulussa opitut asiat laitetaan käytäntöön työmaalla, mutta Tiia on oppinut myös valtavasti uusia asioita.


Leung Chun Lok, kuva: Ilmari KoskinenTyöskentely voimalaitoksen toimipisteellä tukee hyvin opintoja

Harjoittelupaikkana voimalaitoksen toimipiste tarjoaa tavanomaisten sähköasennusten lisäksi sellaisia projekteja, joita käsitellään koulussa vähemmän.


Matti Honkanen, kuva: Ilmari KoskinenRakennustyömaalta saa käytännön näkökulmia insinööriopiskelijalle

Rakennustyömaa on Matti Honkaselle tuttu työympäristö. Työkokemus sähköasentajana antaa hyvän pohjan insinööriopinnoille. "Nämä on oman alan hommia vähän eri näkökulmasta", Honkanen arvioi.


Anton ja KimSähköalalla on tehoa myös toisella kotimaisella

Helsingin Prakticumissa toista vuotta  sähköasentajaksi opiskelevat Anton Koivisto ja Kim Lindqvist ovat löytäneet alansa.


Heikki HakalaKesätyönä sähköurheiluauton rakentaminen

Vantaalainen Heikki Hakala opiskelee autosähköinsinööriksi Metropolia Ammattikorkeakoulussa ja rakentaa kesätyönään sähköurheiluautoa.


Oscar JohanssonHaastavia urakoita öljynjalostamolla

Oscar Johansson kehuu Porvoon öljynjalostamoa mielenkiintoiseksi työpaikaksi: "Teollisuuspuolella töissä on enemmän vaihtelua kuin talonrakennuspuolella. Välillä voi tulla vähän hitsaushommia ja kaikkea muutakin rakentelua."