Harjoittelupaikasta kesätöitä

8.8.2011

Tony Kronsieff. Kuva Moona Kantele

Sähkö- ja automaatiotekniikkaa Turun ammatti-instituutissa opiskeleva Tony Kronsieff, 39, valmistuu vuoden kuluttua sähkö- ja automaatioasentajaksi.

Viime syksynä Kronsieff oli seitsemän viikkoa työharjoittelussa Sähkötiimi IL Oy:ssä, Turussa. Hän kuuli paikasta tutun kautta eikä joutunut sen takia lähettämään montaa hakemusta.

”Siinä sitten kun lopettelin työharjoittelua, niin juttelin, että jos mahdollisesti tulee tarvetta, niin olen kyllä käytettävissä. Sitten tossa helmi- maaliskuussa pommittelin ja muistuttelin olemassaolostani. He lupasivat pitää nimen mielessä ja ilmoitella sitten jos on tarvis. Se meni vähän viime tinkaan. Oli sovittu, että jotain hommaa on, mutta ei ollut sen tarkempaa. Sitten tosiaan viikkoa ennen kuin koulu loppui tuli viestiä, että silloin ja silloin voisi alkaa.”

Töitä Kronsieff paiski viisi viikkoa.

”Tehtäväni on olla kokeneemman asentajan apuna. Kaikennäköistä kalustamista ja purkamista ja sen sellaista”, Kronsieff kertoo.

Kronsieff pitää töiden lisäksi myös neljä viikkoa lomaa kesällä, sillä hänellä on 5-vuotias tytär. Luvassa on ainakin huvipuistoissa kiertelyä. Aivan perinteinen kesätyöläinen hän ei siis ole.

Peruskoulun jälkeen Kronsieff oli jo kiinnostunut sähköalasta, mutta sattuman kautta päätyikin aivan muualle.

”Koulutodistus ei riittänyt siihen maailman aikaan ja kävi niinkin, että opinnonohjaaja lähetti väärät hakupaperit. Hän sitten lupasi hankkia minulle peruutuspaikan ja menin Lietoon autopuolelle eli ihan muihin hommiin. Sillä tiellä olin sitten sen 14–15 vuotta. Ihan vahingossa”, Kronsieff nauraa.

Muutama vuosi sitten, kun lama alkoi ja autojen myynti loppui, pistettiin kolmasosa työntekijöistä pihalle ja Kronsieff oli yksi heistä. Alan vaihto oli mielessä ja koska sähköpuoli oli kiinnostanut jo nuorenakin, hän päätti hakea sitä opiskelemaan. Tuore isä haki sekä aikuiskoulutukseen että nuorten puolelle ja päätyi sitten nuorten keskelle, koska se oli lähempänä.

Opiskelu on ollut helpompaa kuin mitä Kronsieff odotti, mutta hän ei oikein osaa sanoa onko iästä etua opinnoissa tai työn saamisessa.

”Se on vähän kaksiteräinen juttu. Tietyt asiat ovat itsestään selviä, mutta nuorilla on parempi itseluottamus. Vaikkei ne mitään välttämättä osaisi, niin ne menee itsevarmoina tilanteisiin. Ehkä siitä on etua, että minua ei tarvitse kaitsea koko ajan.”