Sähköala tarjoaa hyvän palkan ja monipuolisen työn

15.8.2019

Vastavalmistunut sähköasentaja Matias Kymäläinen haki sähköalalle hyvän työllistymistilanteen takia. Hän löysikin monipuolisen ammatin, jossa on kiinnostavia työtehtäviä.

Kymäläinen valmistui keväällä 2019 Vantaan ammattiopisto Variasta sähköasentajaksi, ja hän on siitä asti työskennellyt helsinkiläisessä Sähkö-Team oy:ssä.

”Tein nykyiseen työpaikkaani kaikki työharjoitteluni, ja kun valmistuin, he palkkasivat minut”, Kymäläinen sanoo.

Hän aikoo tehdä töitä varusmiespalvelukseen asti, jonka jälkeen hänellä ei vielä ole selkeitä suunnitelmia.

”Olen harkinnut jatkamista ammattikorkeakoluun, mutta suunnitelmat ovat toistaiseksi vielä auki, tällä hetkellä keskityn työntekoon”, Kymäläinen kertoo.


Työllistyminen ja palkka houkuttelivat sähköalalle

Alun perin työllisyystilanne ja palkka houkuttelivat Kymäläistä opiskelemaan sähköalalle. Kymäläisen kokemusten mukaan töitä on ollut paljon ja palkat ovat hyvät. Hän lisää, että sähkötekniikka on myös pitkään kiinnostanut häntä. 

Ammattikoulun pakolliset työharjoittelut Kymäläinen suoritti nykyisellä työpaikallaan. Hän muistelee, että harjoittelupaikan löytäminen ei ollut vaikeaa. Kymäläinen on huomannut, että kun saa jalan oven väliin yhteen yritykseen, se yleensä tarjoaa myös jälkeenpäin palkallistakin työtä.

Työelämästä, varsinkin opintojen aikana suoritetuista työharjoitteluista, oli hänen mielestään hyvin paljon apua. Hän toteaa, että oppi suurimman osan käytännön asioista töissä.

”Koulussa opetettiin sähköasennustekniikan perusteet ja sähköteoria, työharjoitteluissa pääsimme soveltamaan näitä tietoja.”

Kymäläisen mielestä oli hienoa, kun hän sai työharjoitteluissa tehdä monipuolisesti töitä. Yrityksessä nähtiin, että opiskelijan tulee ensisijaisesti oppia.


Monipuolisia työtehtäviä huolloista rakentamiseen

Kymäläinen on iloinen siitä, että hän pääsi suorittamaan kaikki harjoittelut sähköliikkeessä.

Hän muistelee, että kaikilla ei ollut sellaista mahdollisuutta, vaan jotkut joutuivat viettämään työharjoittelunsa sähkötukuissa tai pahimmassa tapauksessa ei ollenkaan sähköalan yrityksissä.

Hän kehuu, että on päässyt yrityksessä myös valmistumisen jälkeen hyvin monipuolisiin tehtäviin, huoltokeikoista aina uudisrakentamiseen.

Yritys tekee myös moottorihuoltoja ja -korjauksia, joita harva muu yritys tarjoaa. Kymäläinen kertoo, että noista töistä hän on saanut niin ikään erikoisosaamista.

Kymäläisen mielestä yksi parhaimmista asioista sähköalalla on ollut työolosuhteet. Hän kertoi esimerkkinä, että kun sähköasentaja saapuu töihin rakennustyömaalle, kohde on siinä vaiheessa jo melkein puolivalmis. Töitä saa tehdä yleensä sisätiloissa ja lämmitetyssä talossa.