Ammattilukion kaksoistutkinnolla työmaalle

11.7.2012

Lapin ammattiopistossa Rovaniemellä sähkö- ja automaatioasentajan ammattitutkintoa ja lukiota samanaikaisesti käyvän Eetu Kankaan kesätyöpaikka löytyi Sähkötapio Oy:n työharjoittelun kautta.

Lapin ammattiopiston Jokiväylän toimipisteessä syksyllä kolmannen vuoden opinnot aloittavan 18-vuotiaan Eetu Kankaan kesä on sujunut mukavasti Palvelukeskus Lounakodin laajennustyömaalla Rovaniemen itäpuolella, muutaman kivenheiton päässä Santa Parkista.

– Ihan mukavaa hommaa tämä on ollut. Minä olen vetänyt piuhoja ja asentanut kalusteita, vähän kaikenlaista.

Pistorasioiden asennus sujuu jo rutiinilla.Varsinkin pistorasioiden asennus sujuu jo rutiinilla.

– Kyllä sen homman oppii kun niitä muutaman sata asentaa paikoilleen, Eetu nauraa.

Eetu oli viime vuoden lopulla kuukauden ajan harjoittelussa Sähkötapiolla, ja kesätyöpaikka löytyi hyvin sujuneen harjoittelun jälkeen.

– Meidän luokalla on 16 opiskelijaa, ja heistä ehkä puolet pääsi oman alan kesätöihin. Suurin osa pääsi niihin paikkoihin, missä he olivat olleet ensiksi harjoittelussa.

Lounakodin syksyllä valmistuvaan laajennusosaan tulee 48 palveluasumisen paikkaa ikääntyville ja muistisairaille asukkaille.Eetu aikoo suorittaa neljässä vuodessa sekä sähkö- ja automaatioasentajan ammattitutkinnon että lukion.

– Se on ihan mukavaa kun välillä tekemään käsillä töitä kun lukion puolella on sitten enemmän lukemista. Joku voi ajatella, että me ammattilukion kävijät emme välttämättä olisi yhtä hyviä käytännön hommissa kuin muut ammattikoululaiset, mutta ei se välttämättä niin mene, Eetu sanoo.

Ammatillisen koulutuksen ja lukion yhdistävä kaksoistutkinto sopii hyvin varsinkin ammattikorkeakoulujen jatko-opintoja suunnitteleville. Ammattikorkeakouluihin voi hakea nykyisin hyvin myös pelkällä ammatillisella tutkinnolla, mutta kaksoistutkinnolla koulujen ovet avautuvat yleensä helpommin, kun sisäänpääsypisteitä voi saada kahdesta eri tutkinnosta. Sähköalan insinööriopinnoissa varsinkin lukion pitkästä matematiikasta sekä tietenkin myös käytännön osaamisesta on runsaasti hyötyä.