Pääkaupunkiseudulta alan kesätöitä

7.7.2015

Seinäjoelta Helsinkiin opiskelemaan päätynyt Joel Kattelus, 20, sai ensimmäistä kertaa oman alansa töitä. E-Sähköllä työskentelevä Kattelus on tyytyväinen kesätyöhönsä.

Joel_Kattelus

Kaksoistutkinnon Seinäjoella suorittamisen jälkeen Joel Kattelus siirtyi Helsingin Metropoliaan opiskelemaan sähkö- ja automaatiotekniikkaa. Hän kertoo olleensa aina kiinnostunut elektronisista laitteista ja tekniikasta ja hakeutuneen sen takia alalle.

– Seinäjoella oli huonompi työtilanne, mutta Helsingissä pääsin töihin heti ensimmäisenä kesänä. Kaksi luokkalaistani Seinäjoelta ovat jopa muuttaneet Helsinkiin töiden perässä, Kattelus valottaa.

Katteluksen mielestä kesätyö on ollut vaihtelevaa ja töistä on voinut jopa nauttia. Tehtävinä on ollut erilaisia huolto- ja keikkahommia, mutta myös suuremman projektin parissa on saanut työskennellä.

Joel_Kattelus_asennustöissä

Esimerkkeinä töistä Kattelus mainitsee poistumisvalaisinten uusimiset, erilaiset mittaukset ja ATK-pisteiden kytkennät ja kaapeleiden vedot. Nykyisellä työmaalla, jossa kaksi neljästä kerroksesta on jo valmiina, hän on päässyt asentamaan myös ledinauhaa pistorasioiden asentamisen lisäksi.

Ammattikorkeakoulussa ensimmäisen vuoden opiskellut Kattelus on päässyt tekemään laboratoriomittauksia ja sähköpiirustuksia, vaikka korkeakouluissa opetus on hyvin teoreettista. Hänen mukaansa nykyisissä opinnoissa mennään paljon syvemmälle, kuin ammattikoulussa ja esimerkiksi laskutehtävät ovat merkittävästi vaikeampia, kuin esimerkiksi lukion pitkä matematiikka.

– Koulussa oppii perusteet ja teoreettiset asiat ja täällä niitä sitten sovelletaan, Kattelus toteaa.

Kattelus selittää koulusta olevan myös rahallista hyötyä, sillä se on tarjonnut ilmaisia työnantajien vaatimia kursseja. Ylimääräisistä kursseista, kuten työturvallisuuskurssista, on täytynyt maksaa itse vain kortin hinta.

Opinnot ovat olleet mielekkäitä, mutta Kattelus miettii silti yliopisto-opiskelua. Vaihtoehtoja on onneksi monia ja ammattikorkeakoulun jälkeenkin voi vielä jatkaa diplomi-insinööriksi.

– Sähköala on todella monipuolinen, ehkä monipuolisin rakentamisen ja teollisuuden aloista. Erikoistumisvaihtoehtoja on lukuisia, esimerkiksi kiinteistö- ja teollisuusautomaatio, robotiikka, elektroniikka, talosähkö ja sähkövoimatekniikka. Eli jokaiselle löytyy varmasti jotain kiintoisaa, Kattelus kertoo terveisinä muille sähköalaa harkitseville.