Patterit, piuhat ja pikkulamput vaihtuivat sähkösuunnitteluohjelmiin

1.8.2011

Natalie Azoulay. Kuva Moona KanteleNatalie Azoulay, 23, on opinnäytetyötä vaille valmis insinööri. Hän on opiskellut sähkövoimatekniikkaa Tampereen ammattikorkeakoulussa neljä vuotta. Nyt hän on ensimmäistä kertaa ABB:llä kesätöissä ja näillä näkymin tekee yritykselle myös opinnäytetyönsä.

Paikka aukeni internetin kautta lähetetyllä avoimella hakemuksella. Azoulaylla oli työpaikan suhteen valinnanvaraa, sillä kolme eri yritystä oli valmiita palkkaamaan hänet. Niistä valikoitui ABB, koska työ oli lähinnä Azoulayn omaa alaa. Työn takia Azoulay muutti Tampereelta Helsinkiin.

ABB Marinen toimipiste sijaitsee Vuosaaren satamakeskuksessa uudessa Marine House nimisessä rakennuksessa. Azoulay työskentelee sähkösuunnittelijana toimitussuunnitteluosastolla, Azipod engineering -tiimissä. Hänen tehtävänään on suunnitella asiakkaan tarpeisiin räätälöityjä potkurijärjestelmiä.

Käytännössä työ on tietokoneella tapahtuvaa sähkösuunnittelua ja -piirustuksien tekemistä. Opiskelu Tampereen ammattikorkeakoulussa on antanut hyvät valmiudet suunnittelutyöhön.

”Pitää tietää, mitä tekee. Kyllä meitä koulusta lähtien opetetaan käyttämään sähköpiirustusohjelmia”, Azoulay kertoo.

”Tässä työssä mielenkiintoisinta on ABB Marinen tuotteet eli Azipodit ja meriteollisuus yleensä.”

Azoulayn lähipiirissä ei ole insinöörejä, mutta silti kiinnostus tekniikkaan heräsi jo pienenä.

”Tiesin, että sähkö on mun juttu. Tykkään matikasta, fysiikasta ja tekniikasta muutenkin. Aina, kun fysiikan tunnilla tuli jotain, mikä liittyi sähköön, niin ”heräsin” ja aloin kuunnella. Muistan pienenä leikkineeni pattereilla, piuhoilla ja pikkulampuilla. Ne olivat peräisin isosiskoni fysiikan tunneilta” Azoulay muistelee nauraen.