Työmaalta tukea opintoihin

14.7.2015

Helsingin Metropolia ammattikorkeakoulussa sähkövoimatekniikan kolmannen opiskeluvuoden syksyllä aloittava Stefanus Valtonen, 22, pitää käytännön työkokemuksia tärkeänä valmistumisen jälkeisten haasteiden kannalta.

Stefanus Valtonen

Kone- ja metallialalta vaihtanut Stefanus Valtonen päätyi sähköalalle setänsä suosittelujen perusteella. Hän hankki ensin sähköasentajan tutkinnon ammattikoulusta ja päätyi varusmiespalveluksen jälkeen ammattikorkeakouluun sähköinsinööriopintoihin.

– Työmaalla pyöriessä työ alkoi kiinnostamaan ja huomasin, että nykyisessä työssä pääsee näkemään talonrakentamisen kaikkia vaiheita, Valtonen muistelee.

Takuusähkö Oy:llä työskentelevä Valtonen tekee kaikkia sähkötöitä parinaan vanhempi asentaja, jolta voi tarvittaessa kysyä neuvoa asennuksissa. Vaikka Valtonen on opiskelija ja työkokemusta sähköasennuksista on kertynyt vasta 2 vuotta, hänelle kuuluu täysin samat työtehtävät kuin vanhemmillekin asentajille. Tällä hetkellä hän tekee purkutöitä ja sähköasennuksiin päästään timpureiden saadessa seinää pystyyn.

Valtonen kertoo olevansa oikein tyytyväinen nykyiseen työhönsä, mutta vaikka käytäntö maistuukin, ei hän vierasta suunnittelupuolen tehtäviäkään.

– Mielellään työmaalla vedän kaapelia ja sitten koneen äärellä Cads-ohjelmistolla piirrän suunnitelmia sekä teen tarvittavia laskelmia, Valtonen toteaa.

Valtonen painottaa käytännön harjoittelun merkitystä, sillä työmaalla työskentelyn jälkeen on helpompi ymmärtää kokonaiskuva suunnitelmia tehdessä.

– Saattaa tulla tilanteita, joissa työmaalla huomataan, että kaapelia ei voi vetääkään suunnitellusti tai suunnitelmissa ei näy kaikkia olemassa olevia järjestelmiä. Ei sähkösuunnittelija voikaan tietää kaikkea piirtäessään sähkökuvaa. Tavallaan on vaikea ennakoida, jos ei ole käynyt paikan päällä tutustumassa kohteeseen, Valtonen perustelee.

Stefanus Valtonen asennustöissä

Vaikka tämänhetkinen työ on lähes täysin käsin tehtävää työtä, Valtonen kuitenkin luottaa teorian ja laskujen opiskelusta olevan hyötyä myöhemmissä suunnittelutehtävissä, joihin hän uskookin pääsevänsä seuraavana vuonna. Vielä hän ei ole niitä juuri tarvinnut. Sen sijaan tekninen osaaminen on korostunut asennushommissa. Valtonen painottaa koulun olevan kuitenkin tärkeässä roolissa työmaalla tarvittavien standardien ja turvallisuusasioiden opetuksessa.

– Ehkä enemmän olisi kaivannut lähiopetustunteja, Valtonen mietiskelee.

Kesätöiden myötä Valtonen on päässyt oppimaan sähköalan asioita jo etuajassa. Koulussa urakkalaskentaa opiskellaan vasta tulevana vuonna, mutta hän on setänsä oppien avulla tehnyt jo nykyiselle työmaalle tarjouslaskennan.

Lopuksi Valtonen toivottaa sähköalaa harkitseville kesäterveisinä alalla riittävän töitä ja takaa alan olevan mielenkiintoinen ja monipuolinen. Suuntautumisvaihtoehtoja hän kertoo olevan lukuisia, kuten sähköntuotanto, -jakelu, teollisuuslaitokset ja talotekniikka. Myös palkat ovat Valtosen mielestä ihan hyviä.

Samuli Mononen, teksti
Erika Forstén, kuvat