Turvallisesti kesätöissä

20.6.2012

Satakunnan ammattiopistossa Sataedussa Kokemäellä sähkötekniikkaa opiskeleva, kolmannen vuoden opinnot syksyllä aloittava Tomi Rantala on työskennellyt kesän ajan ABB:n sähköasentajana Harjavallan suurteollisuuspuistossa.

Rantala pääsi ABB:lle kesätöihin keväällä hyvin sujuneen kahdeksan viikon työssäoppimisjakson jälkeen.

– Minä kerroin ohjaajalle, että tulisin mielelläni kesälläkin töihin, ja sitten minut valittiin hommiin.

ABB:llä on Harjavallassa reilut 60 työntekijää. Rantalan hommiin on kuulunut esimerkiksi sähkömoottoreiden ja venttiilien kytkentöjä ja vaihtoja sekä jännitteen mittauksia.

ABB:lla työskentelevän Tomi Rantalan hommiin on kuulunut esimerkiksi sähkömoottoreiden kytkentöjä ja jännitteen mittauksia.– Aluksi pitää aina varmistaa, että jännite on pois, jotta työkohteeseen voi turvallisesti mennä. Laitteet pitää myös aina tarkastaa ennen käyttöönottoa.

Työssäoppimisjakso alkoi perusteellisella turvallisuuskoulutuksella.

– Kyllä siinä aika monta koulutusta oli, ennen kuin pääsi kentälle hommiin.

Aluksi kaikki työt tehdään kokeneempien asentajien opastuksella ja valvonnassa.

– Heiltä oppi kyllä paljon mitä kuuluu tehdä ja mitä ei saa tehdä, ja mitä paikkoja pitää varoa. Kyllä minä opin paljon jo työssäoppimisjakson aikana ja nyt oppii lisää. Koulussa oppii teoriapuolen ja täällä oppii sitten käytännössä esimerkiksi mitä työkaluja eri töissä kannattaa käyttää, Rantala kertoo.

Rantala on suorittanut ammattiopistossa jo sekä työturvallisuuskortin, sähkötyöturvallisuuskortin, tulityökortin että hätäensiapukurssin.

– Ne suoritetaan meillä aina heti aluksi, Rantala kertoo.

Outokummun entisen kuparisulaton alueelle syntyneessä Harjavallan Suurteollisuuspuistossa työskentelee normaalisti noin 1 000 henkeä, mutta tämän kesän huoltoseisokissa tehdasalueen henkilömäärä kasvoi parhaimmillaan jopa lähes kaksinkertaiseksi.

Suurteollisuuspuistossa töitä tehdään pääasiassa Bolidenin kupari- ja nikkelisulatoilla ja rikkihappotehtaalla sekä Norilsk Nickelin tuotanto-osastoilla. Seisokin aikana tehtaiden tuotantolaitteet käydään perusteellisesti läpi, ja tätä varten Harjavaltaan saapui eri kunnossapitotöiden ammattilaisia kymmenistä eri yrityksistä ulkomaita myöten.