Työmaalla riittää tekemistä

5.8.2010

Vihtiläinen Tiia Iirola, 18, sai tänä kesänä ensimmäistä kertaa oman alan töitä.

Aluksi Tiiasta piti tulla parturikampaaja, sitten autoasentaja ja vasta kun äiti kehotti miettimään sähköpuolta, syntyi idea sähköasentajan ammatista. Ajatus vahvistui, kun Tiia oli työharjoittelussa Sähkö Arolla yläasteella. Siitä asti tie on ollut selvä; Tiiasta tulisi sähköasentaja.

Hän opiskelee Länsi-Uudenmaan ammattiopistossa sähköalaa. Opiskelijoista suurin osa on poikia ja Tiia toivottaakin lisää tyttöjä tervetulleiksi alalle. Hän tulee kuitenkin tomerana naisen alkuna hyvin toimeen poikien kanssa. ”Pitää vain antaa samalla mitalla takaisin!” hän naurahtaa.

Tiia työskentelee kuukauden ajan rakennustyömaalla Töölössä Sähkö Aron leivissä. Tiian työtehtäviin kuuluu esimerkiksi valaisimien asentaminen ja johtojen vetäminen ovenpieliin katkaisijoiden kohdalle. Työmaalla ei ehdi rentoutua, sillä työtä kyllä riittää.

”Kerroksia on seitsemän ja yhteen kerrokseen asennetaan 47 valaisinta!” Tiia kertoo.Tiia Iirola asentaa valaisinta.

Jokaisen valaisimen asennuksen kohdalla pitää olla tarkkana, koska valaisinta kiinni pitävät vaijerit pitää mitata samanpituisiksi, jotta valaisin olisi suorassa. Työtä tehdään sarjatyönä aina kerros kerrallaan, niin että kerrokset ovat aina lähes samassa vaiheessa.  

Työpaikat ovat olleet tänä kesänä tiukassa sähköalan opiskelijoille. Tiia sai soiton vasta kesäkuussa, että töitä olisi tarjolla. Nyt tilanne onkin se, että töitä riittäisi koulun alkuun asti eli elokuun puoliväliin. Tiia haluaa kuitenkin vielä lomailla ja kerätä voimia viimeiseen kouluvuoteen pari viikkoa, ennen koulun penkille palaamista.

Tiia on ollut kertomassa sähköalan opiskelusta studiamessuilla ja sähköurakoitsija päivillä. Hän onkin oppinut uudenlaista elämänasennetta. ”Pitää vaan mennä rohkeasti uusiin tilanteisiin ja sitten kysyä jos ei jotain tiedä”, Tiia kertoo. Hän kiittelee Sähkö Aroa siitä, että häneen on luotettu ja hänelle on annettu vastuullisia tehtäviä.

Jatkossa Tiia haluaisi nähdä koko sähköasentajatyön kirjon.

”Minua voisi kiinnostaa huoltoautolla ajo, koska silloin päivät eivät ole ikinä samanlaisia. Työmaakin kelpaisi, koska siinä ei ole mitään vikaa.” Tiia pohtii.

”Myös voimalinjoihin olisi kiva päästä tutustumaan lähemmin”, hän jatkaa. Erikoisuutena auton sähköt herättävät Tiian mielenkiinnon.