Kesätöissä Jyväskylän voimalaitoksella

30.7.2013

Jyväskyläläinen Petri Rönkä pääsi jo ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen oman alansa kesätöihin Caverion Oy:lle. Rönkä on viihtynyt hyvin kesätyöläisenä Jyväskylän voimalaitoksen työmaalla Keljonlahdessa.

Petri Rönkä

Äänekoskelta opiskelupaikan perässä Jyväskylään muuttanut 17-vuotias Petri Rönkä kertoo kiinnostuneensa sähköalan opiskelusta, koska työllistymismahdollisuudet alalla ovat hyvät. Nyt Röngällä on takanaan ensimmäinen vuosi Jyväskylän ammattikoulussa.

– Ei ole vielä lyöty lukkoon, menenkö asentaja- vai automaatiopuolelle, vaan se päätetään tässä sitten, kun lukukausi taas alkaa. Sähköasentaja-linja olisi ehkä parempi kuin automaatio, mutta olen myös ajatellut, että jos ottaisi sekä automaatio- että sähköasentajan paperit sieltä koulusta, jolloin pitäisi opiskella puoli vuotta kauemmin, niin ei sekään kovin paha olisi, Rönkä miettii.

Sähköalan valintaan vaikutti osaltaan se, että isä on sähköinsinööri, ja Rönkä aikoo niin ikään ammattikoulun jälkeen opiskella insinööriksi.

– Kyllä minä olen insinööriksi aikonut, mutta sinne nyt on vielä niin pitkä matka, ettei sitä kannata vielä miettiä liikaa, Rönkä sanoo.

Rönkä on nyt ensimmäistä kertaa sähköalan töissä. Aikaisemmin hän on ollut kesätöissä vaneritehtaalla sekä puhelinmyynnissä. Työmaalla Jyväskylän voimalaitoksella Rönkä on viihtynyt hyvin.

Petri Rönkä

– Teen aika samaa hommaa mitä nuo asentajatkin tekee: kaapelia vedetään aika paljon, laitetaan sähkökaappeja paikoilleen ja sellaista. Asennuksiin ei oikein vielä pääse mukaan, kun on vasta ensimmäinen vuosi käyty koulua, niin ei ole valmiuksia siihen vielä, Rönkä kertoo.

– Onhan tämä mukavaa ja paljon oppii uutta varsinkin näin alkuun. Mitään, mitä täällä oppii, ei opeteta koulussa vielä. Uutta on ollut esimerkiksi kaikki nämä kaapelinvetotyylit.

Rönkä oli onnekas saadessaan oman alansa töitä jo ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen, sillä hänen noin kahdestakymmenestä luokkatoveristaan vain muutama muu löysi sähköalan kesätöitä. Työ on Röngän mielestä ollut mukavaa, ja hän haluaisikin päästä nykyiseen työpaikkaansa vielä tämän kesän jälkeenkin.

– Nyt toisena vuonna koulussa on työssäoppiminen, ja varmaan sen suoritan tässä Caverionilla, jos se vaan onnistuu. Hyvä työpaikka ja hyvät työtoverit, niin mikäs siinä.