Ulkomaankomennuksia opintojen ohessa

16.7.2012

Koulutuskeskus Salpauksessa sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkintoa oppisopimuskoulutuksena suorittava Olli Kataja on työskennellyt Australiassa, Venäjällä ja Malesiassa Rauten puuteollisuuskoneiden asennusvalvojana. 

Olli Kataja. Kuva Silja Häikiö27-vuotias Olli Kataja aloitti työt Rautella Nastolassa noin neljä vuotta sitten. Samaan aikaan hän aloitti opiskelun Koulutuskeskus Salpauksessa Lahdessa tavoitteenaan suorittaa sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto oppisopimuksena.

Aikaisemmin hän on suorittanut päiväopintoina perustutkinnon tietoliikenteen ja elektroniikan puolelta. Ulkomaanreissujen takia sähkötekniikan opinnot ovat hiukan venyneet, mutta pian pitäisi tulla valmista.

– Sähköalan tutkinnon saa tehtyä työn ohessa, mutta myös työ on monipuolista, ja siinä voi kehittyä koko ajan, Kataja kertoo.

Puutuoteteollisuuden koneita ja laitteita valmistavalla Rautella on noin 500 työntekijää kahdeksassa eri maassa. Yhtiön tuotantolaitokset sijaitsevat Suomessa Nastolassa ja Kajaanissa, Kanadassa Vancouverin alueella ja Kiinassa Shanghain alueella. Koneita myydään kuitenkin ympäri maailmaa, ja Rauten suomalaiset työntekijät lähtevät usein paikanpäälle uusien laitteiden asennusvalvojiksi.

Seuraavaa, Chileen suuntautuva komennusmatka on jo merkitty Katajan kalenteriin. Chileen lähteville työntekijöilleen Raute järjestää oman espanjan kielen kurssin.

Kari Martikainen. Kuva Silja Häikiö– Reissuun lähtijöiden kannattaa opiskella aina perussanastoa kohdemaan kielestä. Siitä on hyötyä, Ollin työnantaja, Rauten sähkötöiden johtaja Kari Martikainen sanoo.

Martikaisen mukaan oppisopimuskoulutuksen hyvä puoli on, että työntekijän voi kouluttaa oman yrityksen tarpeita silmälläpitäen. Rautella jotkut sähköasentajat ovat opiskelleet työnsä ohella insinööreiksi saakka.

– Onhan se rankkaa, mutta toisaalta on hyvä reitti tehdä työtä ja opiskella samalla, Martikainen sanoo.
S
ilja Häikiö, teksti ja kuvat

Koulutuskeskus Salpauksen sähkö- ja automaatiotekniikan koulutusohjelma