Kesän haasteena keskuksen asentaminen

16.8.2010

18-vuotias vihtiläinen Matias Lankinen työskenteli kesän ajan Esa Sähköllä.

Omalla aktiivisuudellaan Matias sai ongittua itselleen kesätyöpaikan. Jo joulukuussa hän meni käymään Esa Sähkön toimistolla kyselemään kesätöiden perään. Silloin hänelle ei kuitenkaan vielä uskallettu luvata töitä, mutta maaliskuisen puhelinkeskustelun jälkeen paikka varmistui. Matias oli onnekas, koska sai töitä sillä monet kaverit jäivät ilman kesätyöpaikkaa.

Matias työskenteli Hyvinkään Kaupungintalossa. Hän pääsi johdottamaan, kytkemään ja asentamaan lamppuja. Haastavin tehtävä oli kuitenkin keskuksen asentaminen. Keskuksen paikalleen saattamiseksi tarvittiin Matiaksen lisäksi kolme muuta sähkömiestä ja pari raksamiestä. ”Käsivoimia tarvittiin, koska nosturin avulla ei saatu nostettua keskusta ahtaaseen paikkaan!” Matias kertaa. 

Keskuksen asennuksessa Matias oppi paljon uusia asioita. Koulussa asia oli käyty läpi vain pintapuolisesti. Mutta Matiaksella oli käynyt hyvä tuuri, koska kuitenkin tiesi asiasta jotain. Osalle Matiaksen koulukavereista keskuksen asentaminen ei ole ollenkaan tuttua.

”Tylsää ei tullut missään vaiheessa, ja palkka oli yllättävän hyvä”, Matias summaa kesätyöstään.

Matias aloittaa syksyllä kolmannen vuoden Länsi-Uudenmaan ammattiopistossa. Hän aikoo käydä ammattikoulun neljässä vuodessa, jolloin hän pystyy erikoistumaan kahteen alaan: automaatioon ja paksuun sähköön.

Hän innostui sähköalasta, kun hänen perheensä rakensi taloa ja sähkömies tuli työmaalle asentamaan sähköjä. Matias oli juuri niihin aikoihin yläasteella päätöstenteko vaiheessa, joten kohtaaminen sattui oivaan paikkaan. Hän kävi keskustelua sähkömiehen kanssa ja piti kuulemastaan.