Monipuolinen työ opettaa

5.9.2014

Metropolia-ammattikorkeakoulussa sähkövoimatekniikkaa opiskeleva Petro Vänskä, 25, sai kesällä ensimmäistä kertaa oman alansa töitä. Amplit Oy:n tarjoama harjoittelupaikka on osoittautunut monipuolisuudessaan täydelliseksi työpaikaksi myös opintoja ajatellen.

Petro Vänskä kuva Tuomas Sauliala

Petro Vänskä aloitti opinnot ammattikorkeakoulussa lukiopohjalta. Toisin kuin ammattikoulutaustaisilla opiskelijoilla, hänellä ei ollut minkäänlaista käytännön kokemusta sähköalan töistä. Koulussa oppii kuitenkin teorian ja työharjoitteluissa pääsee kokeilemaan hommia käytännössä.

– Amplit haki opintojensa loppuvaiheessa olevaa insinööriopiskelijaa töihin ja he ottivat minut haastatteluun ja lopulta myös palkkasivat minut. Työpaikka on osoittautunut oikeaksi onnenpotkuksi, ja erilaisten työtehtävien kautta olen oppinut valtavasti käytännön asioita ja työskentelystä työmailla ylipäänsä, Vänskä kertoo.

Petro Vänskä kuva Tuomas SaulialaAlkukesän Vänskä teki Amplitilla tarjouslaskentaa, josta sai hyvän kokonaiskuvan sähköurakoinnista ja sen eri vaiheista. Loppukesästä hän siirtyi työmaalle hakemaan kokemusta sähköasennuksien tekemisestä ja työmaaolosuhteissa työskentelemisestä. Työnteko on Vänskän mukaan ollut hieman erilaista, kun koulussa oli ajatellut, mutta yllätys on ollut positiivinen.

– Ilmapiiri on ollut hyvä ja työmailla on ymmärretty, että ensimmäistä kertaa asennuksia tehdessä ei voi kaikkea vielä osata ja apua on aina ollut tarjolla. Kyllä näissä hommissa kuitenkin aika pitkälle pääsee ihan terveellä maalaisjärjellä ja tiedostamalla sähkön vaarat, Vänskä toteaa.

Ensi kesänä Vänskällä on vielä yksi työharjoittelu ja sen jälkeen hän on lopputyötä vaille valmis insinööri. Esimiehiltään hän on saanut viestiä, että hommia saattaisi löytyä myös ensi kesälle Amplitilta ja luultavasti myös aihe insinöörityöhön saadaan järjestettyä.

– Amplit voitti kilpailutuksen uuden lastensairaalan sähköurakasta ja toimitusjohtaja vinkkasi, että niiltä tiimoilta saattaisi löytyä sopiva paikka myös seuraavaksi kesäksi. Jatkossa minua saattaisi kiinnostaa tarjouslaskennan ja työnjohtamisen lisäksi myös projektinhallintaan liittyvät tehtävät, mutta katsotaan mitä ensi kesä tuo tullessaan. Myöskään lisäkouluttautuminen diplomi-insinööriksi ei ole vielä tässä vaiheessa pois laskuista, Vänskä kertoo.