Kesätöissä yliopiston työmaalla

27.7.2012

Niklas Myllymäki, 22, on ollut Sähkö-Äijät Oy:ssä kesäkuun alusta kesätöissä sähköasentajana ja töitä on jäljellä elokuun lopulle. Syksyllä Niklas aikoo jatkaa opintojaan Mikkelin ammattikorkeakoulun sähköosastolla. Opinnoissaan hän on edennyt tasan puoleenväliin, joten opintietä sähköinsinööriksi on jäljellä vielä kaksi vuotta. 


Kesätöihin hakemisen Niklas aloitti hyvissä ajoin helmikuussa. Tarkoitus oli viettää kesä opiskelupaikkakunnalla Mikkelissä, mutta kun Savosta ei töitä ollut tarjolla, päätti hän suunnata katseensa kohti kotikaupunkinsa, keskisuomalaisen Jämsän työmarkkinoille. Niklas oli aloittanut sähköasentajana jo kuusi vuotta aiemmin isänsä firmassa, joten siellä oli luonnollista aloittaa kesätyö toukokuussa, kun muista firmoista ei ollut tullut yhteydenottoja. Kun puhelu alkukesästä kuitenkin tuli, hän lähti asentamaan sähköjä Jyväskylän yliopiston työmaalle. 


Työelämän todellisuus ei ole tullut Niklakselle yllätyksenä monen vuoden työkokemuksen jälkeen, ja työ on vastannut aiempia mielikuvia melko paljon. Uransa kuitenkin pienessä firmassa aloittaneena hän on kuitenkin huomannut eroavaisuuksia työskentelyssä.niklas_myllymaki.JPG

 - Tietenkin iso projekti tarkoittaa sitä, että kaikki ongelmatkin ovat suuremmassa mittakaavassa. Kun tekee yksikseen töitä, tietää aina tarkasti missä vaiheessa asennusta mennään ja tietää miten jatkaa. Isommalla työmaalla saattaa joskus tulla tilanne vastaan, jossa itse joutuu hetkeksi keskeyttämään työnsä, ja kun palaa takaisin alkuperäisen projektin äärelle, on joku muu ehtinyt jo jatkaa. Siinä menee pieni tovi pohdiskellessa, että mihin kohtaan homma on jäänyt. Lomakaudella haasteena ovat tietenkin myös sellaiset asennustyöt jotka ovat jääneet kesken, kun niitä alun perin tehnyt on lähtenyt lomalle.


Yllään Niklaksella on työmaakypärän lisäksi luonnollisesti huomioliivi, suojalasit ja turvakengät.           - Työturvallisuus on asia, joka kyllä paukutetaan päähän kunnolla ammattikoulussa. Siihen valistukseen todellakin panostetaan. Tietenkin työnantaja on ohjeistanut myös työmaalla toimimiseen ja koulutukset on käyty, mutta kyllä ne koulussa nähdyt melko graafiset kuvaukset ikävistä vaaratilanteista iskostuivat hyvin nuoren ihmisen mieleen, Niklas kertoo.


Alavalintaansa Niklas ei kadu, eikä tulevaisuuden suhteen ole minuuttiaikataulua.                                     - Kyllä nämä ovat minulle sopivia hommia ja nautin kyllä tästä tekemisestä. Luonteenlaadulleni sopii se, että asioita saa valmiiksi. Kun haastavan asennusurakan jälkeen se valo syttyykin katkaisijasta painamalla, tietää tehneensä työnsä oikein.