Haastavia urakoita öljynjalostamolla

11.8.2009

Pääasiassa Sköldvikin alueella urakoivalla, noin parikymmentä asentajaa työllistävällä Mattila Porvoo Oy:llä on riittänyt tänäkin kesänä töitä lähes entiseen malliin.

Nesteen öljynjalostamolla Porvoon Sköldvikissä käy jatkuva kuhina. Alueella työskentelee päivittäin yli 2 000 työntekijää, ja eri urakoitsijoiden pakettiautoja kulkee jalostamon tarkasti vartioidusta portista tasaisena virtana. Mattila Porvoon kesäasentaja Oscar Johanssonia ja firman muita työntekijöitä on työllistänyt eniten jalostamoalueen viereen nousemassa olevan suuren laboratoriorakennuksen sähköistys.

Oscar Johansson– Käytännössä tämä on ollut ihan tavallinen toimistotyömaa, mitä nyt ilmastointilaitteet vaikuttavat tavallista suuremmilta. Valaisimia ja pistorasioita asennetaan paljon, Johansson kertoo.

Johanssonin alkukesä sujui Ingmanin meijerin autolähettämön sähkötöiden kimpussa Sipoossa, mutta aikaisempina vuosina hän on työskennellyt paljon myös jalostamon porttien sisäpuolella.

– Turvallisuusvaatimukset ovat aika tiukkoja. Pitää olla pitkähihaiset paidat, kypärät ja suojalasit.

Johansson on ollut uusimassa esimerkiksi öljysataman kenttäsähköjä, laivojen täyttöpuomien sähköjä ja sammutuslaitteita.

– Teollisuuspuolella töissä on ehkä enemmän vaihtelua kuin talonrakennuspuolella. Välillä voi tulla vähän hitsaushommia ja kaikkea muutakin rakentelua.

– Kohteet voivat olla myös paljon suurempia. Kaapelihyllyn pituus voi olla äkkiä kolmesataa metriä, kun toimistossa tehdään kymmenen metrin pätkiä. Teollisuudessa on myös enemmän ulkohommia, mikä on sitten mielipiteestä riippuen joko hyvä tai huono asia.

Johansson valmistui ensiksi ammattikoulusta atk-asentajaksi, mutta päätyi sähköpuolen hommiin puoliksi vahingossa kun sopiva työpaikka tuli vastaan. Tämän jälkeen hän viihtyi puolitoista vuotta Mattilalla sähköasentajana.

– Tietokonepuolen peruskoulutus sopii aika hyvin sähköhommiin, mutta työmaalla oppii enemmän.

Parhaillaan Oscar opiskelee kone- ja energiatekniikan insinööriksi Ahvenanmaalla.

– Nyt minä olen kesätöissä ihan tavallisena asentajana. En minä ole esimerkiksi mitään kuvia sen enempää katsonut. Kun ei vedä projektia, niin kokonaisuudesta ei tarvitse niin paljoa tietääkään, mutta täällä oppii hyvin miten käytännön hommat tehdään.