Saariston nuoret sähkömiehet

30.7.2012

IMG_5604.JPG

Serkukset Tomas ja Henrik Strand ovat molemmat suorittaneet sähköalan ammattikoulututkinnon, Tomaksella on automaatioasentajan paperit, Henrik taas on sähköasentaja koulutukseltaan. Sipoon saaristossa kasvaneet ja tälläkin hetkellä siellä asustavat pojat viimeistelevät insinööriopintoja ammattikorkeakoulu Arcadassa ja tekevät opiskelun ohella sähkömiehen töitä saaristossa.


Tomas StrandMolemmat ovat olleet tyytyväisiä sähköalan koulutukseen. Kiinnostus tekniikkaan sai heidät hakemaan alalle, ja peruskoulutuksen jälkeen molemmat halusivat opiskella alaa enemmän, joten he hakivat jatko-opintoihin ammattikorkeakoulu Arcadaan. Opintojen ohella pojat tekevät töitä paikalliselle sähköurakoitsijalle:

Tomas: - Olen koulutukseltani automaatioasentaja. Tällä hetkellä työskentelen sähkömiehenä ja opiskelen IT-insinööriksi ammattikorkeakoulu Arcadassa. Hain sähköalalle koska olin kiinnostunut sähköstä, ja se kuulosti hyvältä tutkinnolta. Olen ollut todella tyytyväinen koulutukseen, ja ammattikoulun jälkeen insinöörin tutkinto tuntui hyvältä ajatukselta.

Henrik: - Opiskelin ammattikoulussa sähköasentajaksi, ja kohta valmistun sähköinsinööriksi Arcadasta. Olin kiinnostunut tekniikasta, ja sähkö vaikutti hyvältä valinnalta. Hain ammattikouluun koska halusin tehdä töitä käsillä, ja sähköasentajana minulla olisi hyvät mahdollisuudet työllistyä. Sähköasentajan tutkinnon jälkeen pidin alaa kiinnostavana ja halusin opiskella lisää, joten päätin hakea sähköinsinöörikoulutukseen ammattikorkeakoulussa. Olen ollut tyytyväinen päätökseen, ja opiskelu on ollut hauskaa ja mielenkiintoista. Sähköasentajan koulutuksesta on ollut hyötyä sähkösuunnitelmia tehdessä. Olen tehnyt kaksi kesää töitä ABB:lla, ensin asennustuotteiden teknisessä tuessa, tämän jälkeen koestajana taajuusmuuntajien parissa. Nyt teen osa-aikaisena sähköasentajan töitä eräälle urakoitsijalle Sipoossa.Henrik Strand


Erikoispiirteenä Tomas ja Henrik tekevät paljon töitä saaristossa. Molemmat ovat eläneet koko ikänsä Sipoon Simsalössä, ja ovat kokeneita mitä tulee merellä ja jäällä liikkumisesta. Työ saaristossa on heidän mukaan suurin osaksi samanlaista kuin muualla, tiettyine erikoispiirteineen:


-Kaikki vie hieman enemmän aikaa, sillä kamoja pitää roudata paljon enemmän: Ensin autosta veneeseen, tämän jälkeen veneestä rantaan ja sieltä vielä rannasta työmaalle, Tomas kertoo
- On myös hyvä tuntea alue missä liikutaan ja sen ihmiset. Jos ei tuntisi saaria niin olisi vaikeaa tehdä töitä, sillä perille löytäminen olisi haastavaa. Saaristokohteissa asiakkaat ovat yleensä paikalla, ja tällöin myös lomalla. Tällöin he ovat yleensä hyvällä tuulella ja ilmapiiri on mukavan rento. Työt myös vievät pidemmän aikaa, sillä tavaroita pitää roudata paljon ja jos jotain unohtuu, sen hakemiseen menee pitkä aika, Henrik selittää.


Tomas ja Henrik eivät ota paineita tulevaisuudesta, vaan ovat luottavaisia omaan menestykseen alalla:
- Koulun jälkeen haluan saada lisää työkokemusta, sen jälkeen ehkä omat sähkötyöluvat. En tiedä jos haluan pyörittää omaa yritystä, mutta luvat on silti hyödyllistä hankkia. En stressaa siitä mitä tapahtuu koulun jälkeen, kaikki kurssikaverit ovat saaneet oman alan töitä joten lähden työelämään luottavaisin mielin, Henrik pohtii.


- IT-insinööritutkinnon jälkeen haluaisin työskennellä elektroniikka-alalla tuotekehityksessä, sellaisten projektien parissa jossa voi yhdistää IT- ja sähköalan osaamista. Töitä sillä alalla pitäisi ainakin riittää, Tomas arvelee.