Sähköalassa parasta on monipuolisuus

27.8.2014

Tuomas Vasara Otaniemen työmaalla.Espoolainen Tuomas Vasara kiinnostui sähköalasta jo nuoremmalla iällä. Nyt hän opiskelee viimeistä vuotta sähköasentajaksi, ja suorittaa työharjoitteluaan Aro Systems Oy:ssa, Otaniemen työmaalla. Parasta sähköalan hommissa on Tuomaksen mukaan monipuolisuus.

Leppävaaran Omniassa sähköasentajaksi viimeistä vuottaan opiskeleva 18-vuotias Tuomas Vasara, suorittaa työharjoitteluaan Otaniemen yliopistoalueen työmaalla. Harjoittelua on nyt kaksi viikkoa takana, ja Tuomaksen mukaan hommat ovat sujuneet mukavasti.   

Harjoittelupaikan saaminen ei ollut vaikeaa, Tuomas sai paikan koulun välityksellä, opettajan kautta. Tuomaksen mukaan koulun kautta saa hyvin harjoittelupaikkoja, mutta toisaalta opettajat kyllä kannustavat oma-aloitteiseen hakemiseen.  

- Aluksi töiden hakeminen on melko vaikeaa, että kyllä enemmän pitää olla suhteita jos haluaa hommiin, itsekin olen päässyt suhteilla. Toisaalta olen kuullut että enemmän on sähköalalla töitä tarjolla kuin on tekijöitä. Tänä kesänä en kyllä itse saanut sähköasentajan töitä, vaan tein hommia elektroniikan parissa.

Otaniemen työalue on Tuomaksen toinen työmaakohde, jossa hän on työskennellyt. Työnkuva on lähinnä kaapelinvetoa ja erilaisia asennuksia. Tuomaksen mukana kulkee kokeneempi työmies, joka määrää hänelle aina eri tehtäviä.

Tuomas Vasara asennushommissa.- Toinen viikko on vasta menossa, niin vielä melko uutta kaikki, mutta aika perushommaa on ollut. Lähinnä opettelu on kulunut uusiin työkavereiden ja työmaahan tutustuen, Tuomas pohtii.

Hakeminen sähköalalle peruskoulun jälkeen oli Tuomakselle melko itsestäänselvyys.

- Minua on jo vähän nuoremmasta iästä lähtien kiinnostanut nämä kaapelien vetämiset ja muut sähköhommat, sen takia olen sitten lähtenyt tälle tielle, Tuomas perustelee.

Parasta sähköalan hommissa on Tuomaksen mielestä monipuolisuus.

-Tietenkin löytyy myös näitä pidempiä työmaakohteita, niin kuin täälläkin on pari vuotta olleet samat tyypit hommissa. Mutta on siis monenlaista ja erilaista työtä, ettei aina vain sitä samaa. Itse ajattelin aluksi olla raksalla hommissa, niin oppii hyvin. Mutta jos ei jaksa tai käy liian rankaksi hommat niin voi sitten myös mennä keikkakohtaisiin töihin, eli kulkea pakettiautolla eri paikkoihin. Kiinnostusta on eniten uudisrakennustöihin, se on mukavaa puuhaa, Tuomas kertoo.

Jatko-opintoihin keväällä valmistuvalla Tuomaksella ei ole erityistä intoa.

- Kyllä minä työelämään lähden valmistumisen jälkeen. Ei ole oikein intoa opiskeluun, käytännön mies kun olen, Tuomas lopettaa.