Työmaalla keskustan vilinässä

15.7.2013

Helsinkiläinen Anton Viertonen valmistuu vuoden kuluttua sähköasentajaksi ja on nyt alansa kesätöissä keskellä Helsinkiä sijaitsevalla kauppakeskus Forumin saneeraustyömaalla.

Anton ViertonenVuoden päästä Vallilan ammattikoulusta sähköasentajaksi valmistuvan Anton Viertosen, 18, kesätyöpaikka on kauppakeskus Forumin saneeraustyömaa. Viertonen on sähköasentajana HT-Sähköpalvelulla jo toista kesää. Hänen mielestään sähköasentajaksi opiskelevalle oman alan kesätöiden löytäminen voi olla haasteellista.

– Yleensä se on niin, että jos on ollut jossain työssäoppimassa, niin hakee sitten samaan paikkaan kesätöihin. Pääsin tänne tänä vuonna siksi, että olin viime kesänäkin. Viime kesänä päädyin tänne, kun isäpuoleni tunsi firman toimitusjohtajan. Lähetin sähköpostia ja soitin, sain kutsun työhaastatteluun, kävin työhaastattelussa ja pääsin töihin.

Forumin saneeraustyömaalla Viertonen on päässyt muun muassa tekemään uudistuvan kauppakeskuksen valaisinasennuksia.

– Nyt olen laittanut valaisimia, vetänyt valaisimille johtoja sekä auttanut muiden kaapeleiden vedossa noita muita asentajia. Työ on ollut ihan kivaa, Viertonen sanoo.

Keskellä kaupunkia sijaitsevalla Forumin työmaalla on hyvät ja huonot puolensa:

– On täällä ainakin ruokapaikkoja mihin mennä ja tekemistä kyllä riittää. Huono puoli on se, ettei tänne pääse tulemaan autolla. Pitää tulla bussilla, tai on minulla nyt tuo mopo jolla olen tullut, Viertonen kertoo.

Kesätyöt Viertonen aloitti heti kesän alussa, ja työ jatkuu heinäkuun loppuun asti. Elokuussa ehtii vielä viettää kesälomaa pari viikkoa, ennen kuin viimeinen opiskeluvuosi alkaa.

Viertonen ei heti peruskoulun jälkeen tiennyt, mitä haluaisi opiskella, vaan kertoo käyneensä välissä kymppiluokan ja hakeneensa ensin lukioihin. Sähköalalla opiskelusta hän on pitänyt, muttei kuitenkaan ole harkinnut jatko-opiskelua.

– Päädyin opiskelemaan sähköasentajaksi, koska pari kaveria oli sähköalalla, ja muutenkin se kuulosti jotenkin kiinnostavammalta kuin nämä putkialat ja muut. Se oli hyvä valinta, ja olen viihtynyt, Viertonen sanoo.

– Jatko-opiskelua en ole miettinyt. Monet ensin menevät töihin, ja kun alkaa kyllästyttää, niin lähdetään sitten jatko-opiskelemaan jonnekin insinööriksi. Itse aion ainakin aluksi tehdä vain näitä hommia, katsotaan sitten myöhemmin mitä tulee mieleen. Ei näissä sähköhommissa ainakaan mitään vikaa ole: tekemistä riittää ja palkkaa tulee.