Työnjohtaja saa ensimmäisenä kesänäkin vastuuta

29.8.2014

Imatralta Helsinkiin opiskelemaan muuttanut Samu Silmäri on ensimmäistä kertaa oman alansa hommissa. Hän toimii kesän ja alku syksyn työnjohtajan tehtäviä harjoitellen Vantaan jätevoimalaitoksen sähköistyksen parissa. Myöhemmin syksyllä alkaa Silmärin viimeinen vuosi sähköinsinööriopintoja.

Samu Silmäri

22 vuotias Samu Silmäri opiskeli aikanaan itsensä elektroniikka-asentajaksi Imatralla. Hän kertoo olleensa jo pitkään kiinnostunut sähköalasta, mutta ihan tarkkaa suuntausta täytyi kuitenkin hieman hakea.

– Veljeni opiskeli itsensä perinteiseksi sähköasentajaksi ja siitä lähtien ala on kiinnostanut. Peruskoulun jälkeen päätin kuitenkin lähteä opiskelemaan elektroniikka-asentajaksi, mikä on aika paljon pienempää näperrystä, kuin perinteinen sähköasennus, Silmäri kertoo.

Elektroniikka-asentajaksi valmistumisen jälkeen Silmäri päätti kuitenkin hakea Helsingin Metropoliaan opiskelemaan sähkövoimatekniikkaa. Elektroniikka-asentajan hommia hän ei ehtinyt tehdä ollenkaan, kun kutsu ammattikorkeakouluun tuli heti ensimmäisellä yrittämällä. Uusi koulu ja uusi linjavalinta toivat mukanaan uusia haasteita.

– Olihan se vähän outoa aluksi kun oli tottunut työskentelemään tietokoneiden ja muiden pienten laitteiden parissa ja yhtäkkiä sähkövoimatekniikassa suunniteltiinkin kokonaisia sähköverkkoja. Ammattikorkeakoulussa myös esimerkiksi matematiikka oli aika vaikeaa verrattuna ammattikouluun, Silmäri muistelee.

Samu SilmäriAikaisemmin muun muassa vartijan hommia tehnyt Silmäri sai tänä kesänä ensimmäistä kertaa töitä oman alansa parista. ARE palkkasi hänet työnjohtajaharjoittelijaksi Vantaan jätevoimalaitokselle. Silmäri kertoo työskentelyn opettaneen hänelle paljon asioita, mitä koulussa ei voi oppia.

– Täällä on saanut ainakin käsityksen siitä, millaista työnteko oikeasti on. Aluksi oli aika pihalla kaikista termeistä, mutta kyllä täällä aika hyvin mukaan vauhtiin pääsee. Työkaverit ovat olleet myös mukavia ja auttaneet paljon sekä ymmärtäneet, ettei kaikkea voi osata heti, Silmäri kertoo.

Arella on työmaalla neljä työnjohtajaa, mutta Silmäri kertoo olleensa kesällä myös kahden viikon ajan ainoa työnjohtaja, kun muut olivat lomalla. Lisäksi hän on päässyt osallistumaan myös jonkin verran sähkösuunnitteluun. Hän on kiitollinen, että ARE:lta annetaan heti ihan oikeaa vastuuta ja hommia pääsee tekemään oikein tosissaan.

Silmärilla on seuraavaksi edessä koulun lopputyö, jonka hän saa kätevästi yhdistettyä nykyisen kesätyönsä kanssa. Urakan loppudokumentoinnit toimivat samalla hänen insinöörityönään.

– Valmistumisen jälkeen pääsen näillä näkymin takaisin tänne ARE:lle töihin ja mielellään tulenkin. Nämä hommat ovat tuntuneet ihan omilta. Tulevaisuudessa haluaisin tehdä enemmän myös sähkösuunnittelua, eikä jatkokouluttautuminenkaan ole täysin poissuljettu. Ensin kuitenkin ainakin muutama vuosi töitä, Silmäri toteaa.