Voimalaitoksen toimipisteellä pääsee tekemään sähkötöitä laidasta laitaan

28.7.2010

Vantaalainen 19-vuotias Leung Chun Lok tekee viimeisiä kertoja sähköasennustöitä Vantaan energian toimipisteen kiinteistösähkö huollossa kesäharjoittelijana. Sähköasentajan ammattinimikettä varten vaadittu työkokemus alkaa vähitellen olemaan jo kasassa.

Leung Chun Lok, kuva: Ilmari KoskinenLeung tekee kesätöitä Vantaan energialla toimipisteen kiinteistösähkö huollossa, jossa hän oli edellisvuonnakin kesätöissä. Työpaikka löytyi kätevästi kävelymatkan etäisyydeltä..

”Kun opiskelin ensimmäistä vuotta, niin en oikeastaan tiennyt muitakaan harkoittelupaikkoja. Lähetin tänne hakemuksen ja pääsin työharjoitteluun. Sen jälkeen olen aina ollut täällä harjoittelussa”, Leung kertoo.

Työtehtävät ovat olleet Leung:lle vaihtelevia, vaikka työnantaja on ollut aina sama.

”Ensin olin kiinteistösähkö huollossa töissä, sen jälkeen olen päässyt työskentelemään eri osastoissa, jossa on esimerkiksi sähkömittareiden lukua ja asentamista. Lisäksi olen tehnyt töitä sähköpäivystäjien kanssa”, Leung selittää.

Harjoittelupaikkana voimalaitoksen toimipiste tarjoaa tavanomaisten sähköasennusten lisäksi sellaisia projekteja, joita käsitellään koulussa vähemmän

”Olen päässyt uusimaan turvavalaistuksia ja vaihtamaan paloilmaisimia. Näiden asennus on tukenut hyvin koulussa opetettuja asioita”, Leung tuumii.

Sähköasentajan työ valmiissa kiinteistössä poikkeaa esimerkiksi rakennustyömaan töistä monella tavalla.

"Rakennustyömaalla työskentely sisältää enemmän sähköasennus töitä, nimittäin siellä täytyy tehdä reittejä sähköjohdoille ja kiinnitellä rasioita sähköasennuksille esimerkiksi pistorasioille ja kytkimille. Sen sijaan kiinteistössä tehdään saneerauksia ja käytetään enemmän valmiita reittejä ja rasioita", Leung vertailee.

Sähköturvallisuudesta on Leung:n mielestä pidetty hyvää huolta.

”Esimies kehottaa aina tarkistamaan, ettei sähköjä ole päällä ennen asentamista ja asennukset testataan myös ennen käyttöä”, Leung selventää.

Leung on tyytyväinen siihen, että Vantaan energia on aina pystynyt tarjoamaan sopivan haastavia sähköasennustöitä.

”Kun tulen tänne töihin, niin tiedän että tiedossa on oman alan hommia. Olen kuullut että jotkut ovat päätyneet jopa siivoojiksi pienissä firmoissa”, Leung ihmettelee.

Menestyksekäs opiskelu ammattikoulussa on kannustanut viittä vaille valmista sähköasentajaa jatkamaan sähköalan opiskeluja.

”Asepalveluksen jälkeen palaan koulun penkille ammattikorkeakouluun jossa minulla on jo paikka”, Leung sanoo.